SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poslanica ob mednarodnem dnevu knjig za otroke

1

termometer

 | Foto:
Mednarodni dan knjig za otroke, ki bo v četrtek, 2. aprila, vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki jo prispeva katera od članic mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY.

Letos je to egiptovska sekcija, avtor plakata in poslanice v obliki pesmi je vsestranski umetnik Hani D. El-Masri. Hani D. El-Masri je poslanico v obliki pesmi naslovil "Ves svet je v meni, ves svet je jaz!", v slovenščino sta jo prevedla Matej Krajnc in Vojko Zadravec.

Kdo je Hani D. El-Masri? Hani D. El-Masri se je rodil leta 1951 v Kairu. Najprej je obiskoval jezuitsko šolo, nato pa kairsko Visoko šolo lepih umetnosti (School of Fine Arts). Dobro izobražen, s poznavanjem Vzhoda in Zahoda, je pri petintridesetih letih zapustil Egipt in se odpravil v ZDA.

Leta 1990 se je pridružil Disneyjevi ekipi (Disney Imagineering), v kateri je pet let načrtoval vizualne koncepte in risal filme. S svojimi izkušnjami je sodeloval pri projektih, kot so Disneyjeva ToonTown in Critter Country ter Muzej za najmlajše v Baltimoru. V nedavno odprtem tematskem parku Tokio Disney Seas je oblikoval "arabsko obalo".

Leta 1995 je kot strokovnjak za vizualno umetnost sodeloval pri animiranem filmu Egiptovski princ (The Prince of Egypt), nato pri filmih Pot v Eldorado (The Road to El Dorado) in Spirit: Divji žrebec (Spirit: Mustang of the Cimarron) ter pri animiranem filmu Osmosis Jones.

Leta 2005 se je vrnil v Egipt, kjer ustvarja svojo različico Tisoč in ene noči v knjižni obliki, prirejeni za najmlajše. Za zbirko Šeherezada je dobil nagrado za najboljšega ilustratorja, nagrado Suzanne Mubarak, ki jo podeljuje EBBY, Egiptovski odbor za mladinske knjige.

IBBY za razvoj mladinske književnosti v posameznih državah Mednarodna zveza za mladinsko književnost - IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu na pobudo pisateljice in novinarke Jelle Lepman. Povezuje ljudi po svetu, ki si prizadevajo vzbuditi pri mladih zanimanje in veselje do knjig in branja.

IBBY spodbuja razvoj mladinske književnosti v posameznih državah, organizira strokovna srečanja, spodbuja znanstvena raziskovanja na področju mladinske književnosti in si prizadeva, da bi bile mladim po vsem svetu dostopne kakovostne knjige. Povezuje okoli 70 nacionalnih sekcij, so sporočili s slovenskega IBBYja.

Slovenska sekcija IBBY je bila ustanovljena leta 1992 v Pionirski knjižnici, enoti Knjižnice Otona Župančiča. Od takrat se je povezala s številnimi domačimi in tujimi organizacijami.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin