Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2012,
17.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 6. 2012, 17.51

8 let

Odkritje spomenika Božidarju Jakcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Portretom utemeljiteljev slovenske univerze in njenih pomembnih profesorjev se je pred pročeljem Univerze v Ljubljani pridružila še podoba akademika prof. Božidarja Jakca.

Jakčev portret je zasnoval akademik in zaslužni profesor Drago Tršar. Avtor številnih monumentalnih javnih plastik je naš urbani prostor zaznamoval predvsem s spomenikom revolucije na Trgu republike in drugimi javnimi plastikami. Z Jakčevim poprsjem je kipar, tudi Jakčev študent, mozaiku spomeniške plastike v Ljubljani vrnil akademski predznak.

Risar, grafik, slikar Slikar in grafik je študiral na akademiji v Pragi in se študijsko izpopolnjeval v Berlinu in Parizu. Veliko je potoval po svetu in zbiral vtise s potovanj v slikarstvu in grafiki pa tudi v fotografiji in filmu. Božidar Jakac se zavzemal za idejo in postal soustanovitelj ljubljanskega grafičnega bienala. Današnja Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani je bila ustanovljena takoj po vojni, leta 1945. Med pobudniki in ustanovitelji tedaj tako imenovane Akademije upodabljajočih umetnosti je bil tudi Božidar Jakac, Pozneje dolga leta redni profesor za grafiko in njen prvi rektor. Samostojna ustanova se je leta 1975 priključila ljubljanski univerzi.

Prvi rektor ljubljanske akademije Božidar Jakac je mlade umetnike učil grafiko. Njegovi študentje so ga občudovali in cenili. Profesor je imel v ateljeju rad red,čistočo ter disciplino. Natančnost in organiziranost se kaže tudi v njegovem obširnem umetniškem delu. Umetniški opus Božidarja Jakca je zgodba o življenju in o iskanju sebe v umetnostnem mediju. Še posebno je umetnika zanimala risba, v tem je blestel in ustvaril številne potrete s svinčnikom, pastelom ali pa je risbo uporabil v eni od umetniških grafičnih tehnik. Močna avtorska poteza je iskala in ustvarjala lepoto. In soustvarjala našo likovno zgodovino.

"Dejanje trajne simbolike" Predsednik države je ob odkritju spomenika poudaril, da je to velik in simbolni dogodek za Slovence in ob tem dodal, da se je naš narod oblikoval s kulturo. Z mislijo na trenutne ekonomske varčevalne ukrepe pa je vse navzoče opozoril, da s finančnimi rezi ne smemo prizadeti našega kulturnega bistva.

Brezhibnost in nadarjenost z obrtniško dovršenostjo Jakac je bil velik realist in dober ter natančen posnemovalec vse stvarnosti. V delih je do konca hrepenel za harmonijo in za spoznanji kot tudi nenehnim iskanjem vedno novih obrazov in podob. Milček Komelj je v enem od svojih besedil zapisal: "Kot gonilo vsega obstoječega je prepoznal neznano življenjsko moč, ki jo je sam poimenoval Bog, Sonce in Narava." Ob tej priložnosti pa je dodal, da je Tršar v značilnem, slikarsko slikovitem, reliefno razbrazdanem osebnem likovnem načinu Jakca upodobil v realistično prepoznavni podobi.

Realistično in popolno Božidar Jakac v značilnem delovnem predpasniku in s svinčnikom v žepu od zdaj dopolnjuje kiparsko galerijo univerze na prostem. S svojo dostojanstvenostjo, življenjsko bujnostjo in psihološko prepričljivostjo zre v mesto s hrepenečim pogledom po svobodi. Jakac je odločilno zaznamoval našo kulturno polpreteklost. Z velikim ustvarjalnim nabojem prek del živi še danes. Jakčeva prisotnost v sedanjosti, zdaj nadgrajena z upodobljeno prezenco v kipu, nas po svoje pomirja, da umetnost očitno ne zapušča svojega uglednega statusa, ne na univerzi, niti v državi.

Ne spreglejte