Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2013,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 2. 7. 2013, 12.23

8 let

Nika Zupančič je slovenska finalistka za Henklovo nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlada slovenska slikarka Nika Zupančič se je uvrstila med 23 umetnikov iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki se bodo potegovali za 7000 evrov vredno Henklovo nagrado (Henkel Art.Award.).

Poleg denarne nagrade bodo zmagovalcu, ki ga bodo razglasili novembra, omogočili samostojno razstavo v državi, kjer ustvarja, in v Muzeju moderne umetnosti na Dunaju.

Zupančičevo je žirija v sestavi profesor umetnostne zgodovine na Univerzi na Primorskem Tomislav Vignjević, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nadja Gnamuš ter kustosinja in muzejska svetovalka iz Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MG + MSUM) Adela Železnik izbrala med 27 kandidati, ki so se v Sloveniji prijavili na natečaj.

"Letošnji natečaj za Henkel Art.Award. je presenetil predvsem s številnimi izjemnimi slikarskimi opusi. Med prijavljenimi kandidati so prevladovali slikarji, kar dokazuje izjemno vitalnost tega medija med mlajšimi umetniki v Sloveniji," je izbor ocenil predsednik žirije Vignjević.

Kot je zapisal, subtilno in tenkočutno slikarstvo Zupančičeve gledalca prevzame s svojo premišljeno, pretehtano vizualno strukturo, v kateri lahko razbere številne pomenske povezave s problematiko narave v sodobni civilizaciji. Po njegovem mnenju bi lahko slike Zupančičeve označili tudi kot meditacije v skorajda monokromnem barvnem obsegu, njihova izraznost pa kljub navidezni krhkosti gledalca popelje v svet subtilnih pomenov in aluzij.

Henkel Art.Award. letos poteka že dvanajstič, za nagrado pa se potegujejo mladi umetniki iz Albanije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Estonije, Madžarske, Kazahstana, Kosova, Latvije, Litve, Makedonije, Moldavije, Črne gore, Poljske, Romunije, Rusije, Srbije, Slovaške, Slovenije, Turčije in Ukrajine.

V sklopu natečaja sta bila doslej že dvakrat nagrajena Slovenca. Leta 2004 je nagrado v kategoriji za mladega umetnika prejela Uršula Berlot, leta 2008 pa je Miha Štrukelj prejel glavno nagrado.

Ne spreglejte