Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 12. 2008,
19.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 21. 12. 2008, 19.37

8 let

Nagrado Staneta Severja podelili Urošu Fürstu in Ani Facchini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dobitnikom Severjeve nagrade za igralske dosežke se pridružujejo poklicna igralca Uroš Fürst in Ana Facchini, amaterski igralec Rok Kravanja in študenta dramske igre Blaž Šef in Maruša Kink.

Letos je žirija, ki jo sestavljajo predsednik Vinko Möderndorfer, podpredsednik Brane Šturbej in člani Mojca Kreft, Alen Jelen ter Alenka Bole Vrabec, nagrajence izbirala izmed 28 nominirancev iz 17 slovenskih gledališč. Najbolj pa sta jo na podlagi stvaritev od 30. septembra 2007 do 30. septembra 2008 prepričala Uroš Fürst in Ana Facchini.

Fürst oblikuje vedno bolj zrele igralske stvaritve Fürst, ki ustvarja v ljubljanski Drami, že vrsto let oblikuje izjemno zanimive, umetniško čedalje bolj zrele igralske stvaritve. V zadnjem času je obsežnemu seznamu vlog dodal še štiri, v katerih uspešno združuje odlično igralsko kondicijo in osebno umetniško iskateljstvo. Gre za vlogo v Cankarjevi drami Romantične duše, kjer se je izkazal kot suveren interpret nosilnega lika. V drami Orfej Tennesseeja Williamsa je ustvaril prepričljiv lik mladega moškega na prelomnici.

V igri Harolda Pinterja Vrnitev domov se je Fürst spopadel z eno najzahtevnejših moških vlog v svetovni dramatiki, blestel pa je tudi v komediji Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni. Fürst je zelo počaščen, da je za svoje dosedanje delo dobil nagrado, poimenovano po tem velikem slovenskem igralcu. "Zdi se mi, da je to nek kažipot, da si bil opažen, da dobro delaš in da nisi zgrešil poklica. Je neko zadoščenje, potrditev in zadovoljstvo, pa tudi odgovornost za naprej," je ob nocojšnji podelitvi poudaril dobitnik Severjeve nagrade.

Facchinijeva ustvarja v novogoriškem gledališču Nagrada zelo veliko pomeni tudi Fürstovi stanovski kolegici Ani Facchini, ki je v novogoriškem gledališču ustvarila že vrsto odmevnih in zahtevnih vlog. V zadnjem obdobju je zasnovala samosvoje in subtilne igralske kreacije Kalerijo v Letoviščarjih Maksima Gorkega, Charlotte v igri Skrivni strahovi na javnih krajih Alana Ayckbourna in Petrunelo v komediji Dundo Maroje Marina Držića.

"Imeti nagrado Staneta Severja je za vsakega igralca velika čast" "Stvaritve Facchinijeve kažejo, da gre za zanesljivo, občutljivo in hkrati izjemno analitično interpretko, ki zna v vsaki predstavi odmeriti liku natančen razvojni lok ter spojiti še tako kontradiktorna dejanja in razpoloženja v enovito, prepričljivo, živo gledališko figuro," je ocenila žirija. Kljub njeni igralski moči je bila za Facchinijevo nagrada nepričakovana, a zelo toliko bolj pomembna. "To je ena najpomembnejših igralskih nagrad pri nas. Imeti nagrado, ki nosi ime Staneta Severja, je za vsakega igralca velika čast," je poudarila.

Kravanja je ljubiteljski igralec z veliko mero talenta Da je letos žirija dala prednost mladosti pa se zdi zlasti pri izboru nagrajenca na področju ljubiteljskega gledališča. Rok Kravanja, ki se je rodil leta 1983 in se je z gledališčem začel ukvarjati že v osnovni šoli, je bil v sezoni 2006/07 slušatelj Gledališke šole Moment. Aktivno je sodeloval pri nastajanju predstave Počitnice?, za svojo vlogo očeta Ivana pa je letos prejel tudi Čufarjevo plaketo. Kravanja je ljubiteljski igralec z veliko mero talenta, ki neizmerno uživa v procesu ustvarjanja, ugotavlja žirija.

Nagrada je velika spodbuda tudi za odlikovana študenta dramske igre Svoj mladi talent sta v minulem letu dni po mnenju žirije izkazala tudi študenta dramske igre Blaž Šef in Maruša Kink. Prvi si je nagrado prislužil z interpretacijo Shakespearjevega Othella, druga pa je blestela v vlogi Dojke v prav tako Shakespearjevi drami Romeo in Julija. Oba nagrajenca obljubljata, da jima je nagrada velika spodbuda in zagon za nadaljnje delo.

Nagrade Staneta Severja so letos podelili že 38. leto Med dosedanje nagrajence Staneta Severjeva, katerega nagrada se letos podeljuje že 38. leto zapored, se štejejo najbolj priljubljena igralska imena. Ti s svojim delom dokazujejo, da je dramska igra nekaj čudežnega, večna preobrazba in da prizori na gledaliških deskah pomenijo življenje. O pomenu in spominu na velikega igralca je na nocojšnji slovesnosti, ki je kot vedno potekala v Škofji Loki, kjer je Sever premierno predstavil svojo zadnjo dramsko vlogo, spregovoril sekretar Sklada Staneta Severja Marko Črtalič.

Sever je bil eden vodilnih igralcev v ljubljanski Drami Stane Sever se je rodil leta 1914 v Ljubljani in kmalu po prihodu v ljubljansko Dramo postal eden vodilnih igralcev tega gledališča, ki mu je ostal zvest vse do leta 1968. Zaigral je tudi v številnih filmih, med drugim v filmih Na svoji zemlji, Vesna, Ne čakaj na maj, Samorastniki, Srečno, Kekec!. Umrl je praktično na odrskih deskah v Ribnici na Pohorju 18. decembra 1970.

Ne spreglejte