Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2008,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 1. 2008, 7.29

8 let

Nagrada za skladateljico Olgo Neuwirth

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Heidelberško nagrado za umetnice za leto 2008 prejme avstrijska skladateljica Olga Neuwirth.

Nagrado v višini 5000 evrov že dobrih 20 let podeljujejo skladateljicam, obenem pa eno izmed njihovih del izvede Filharmonični orkester mesta Heidelberg. Slavnostna podelitev nagrade bo 23. januarja. Ob tej priložnosti bodo Nemčiji krstili Koncert za trobento "... miramondo multiplo..." Neuwirthove, ki so ga prvič izvedli Dunajski filharmoniki leta 2006 v Salzburgu, kjer je dirigiral Pierre Boulez, solist pa je bil Hakan Hardenberger. Koncert bo v heidelberški Mestni dvorani (Stadthalle), so sporočili iz agencije Boosey & Hawkes.

Študirala tudi slikarstvo in film

Neuwirthova se je igranja na trobento učila od sedmega leta starosti. Kompozicijo je študirala na Dunaju, kjer je tudi magistrirala, ob tem pa študirala še na Elektroakustičnem inštitutu. Študij kompozicije je nadaljevala v Združenih državah, kjer se je poleg tega posvečala študiju slikarstva in filma.

Sledil je študij pri Tristanu Murailu v Parizu in udeležba pri Stage d'informatique musicale des Ircam. Leta 1994 je prejela "Publicity Preis" za svoj CD. V sklopu "Next Generation" se je na dveh koncertih leta 1998 predstavila na festivalu v Salzburgu (Festspielen). Leta 1999 je prejela Hindemithovo nagrado glasbenega festivala dežele Schleswig-Holstein.

Sledila je vrsta projektov, med njimi je za Pierrea Bouleza in londonske filharmonike napisala delo "Clinamen/Nodus"; po premieri marca leta 2000 so šli z njim na svetovno turnejo. Na festivalu Štajerska jesen so v sodelovanju z Gradcem kot Evropsko prestolnico kulture 2003 krstili glasbeno gledališko delo "Lost Highway", po filmu Davida Lyncha z istim naslovom, z librettom Elfriede Jelinek in Neuwirthove. Od leta 2006 je članica berlinske Akademie der Künste.

Ne spreglejte