SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem danes spet Noč muzejev

1

termometer

 | Foto:
Na Hrvaškem bo danes kulturno turistična manifestacija Noč muzejev. Okoli 50 muzejev v dvajsetih mestih bo vrata odprlo od 18. ure do uro po polnoči v soboto. Vstop bo brezplačen.

V minulih treh letih je Noč muzejev postala množična in samo lani je pritegnila več kot 70.000 obiskovalcev. To je je na sredini novinarski konferenci povedal ravnatelj Muzeja za umetnost in obrt (MUO) Miroslav Gašparović. Od leta 2005, ko se je začela kot mestni projekt s šestimi muzeji, je Noč muzejev prerasla v nacionalno institucijo, je poudarila Dubravka Osrečki Jakelić, predsednica Hrvaškega muzejskega društva, ki Noč muzejev pripravlja.

Pomembno se ji zdi povezovanje hrvaških muzejev, denimo arheološka muzeja v Zagrebu in Vukovarju si delita tematiko vučedolskih odkritij, MUO in Kulturno zgodovinski muzej v Dubrovniku pa pripravljata programe o renesansi ob 500-letnici rojstva Marina Držića.

Muzeji pomembni za spodbudo turizmu na Hrvaškem Projekt naj bi ovrgel domneve, da so muzeji na robu kulturnih in družbenih dogajanj; muzeji so, nasprotno, pomembni za spodbudo turizmu na Hrvaškem, je ocenila Vesna Jurić Bulatović, ena od organizatoric. Po njenih besedah o uspešnosti manifestacije govori tudi podatek, da so lani na Dunaju med "muzejsko nočjo" v slavni Albertini našteli 13.000 obiskovalcev, v zagrebškem MUO pa 12.000.

Bogati programi s kostumiranim vodenjem po stalnih razstavah, projekcijami filmov, predavanji, degustacijami, odprtjem razstav bodo v Zagrebu ter od Čakovca, Karlovca in Požege do Pulja, Splita in Korčule.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin