Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2012,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 5. 2012, 10.57

8 let

"Na festivalu MUZA bo vsak našel nekaj zase"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
MUZA - festival knjige in umetnosti danes zanosno odpira svoja vrata. Da bo vsak obiskovalec našel nekaj zase, napoveduje vodja festivala Špela Terpin, direktorica trženja na Gospodarskem razstavišču.

MUZA se vrača na "mesto zločina", na Gospodarsko razstavišče, ki je gostilo že prvi knjižni sejem v Ljubljani. Marsikdo nehote pomisli – še en knjižni sejem. Kaj MUZO loči od že poznane ponudbe?

Prireditev še zdaleč ni samo knjižni sejem. Res je, da se na njej predstavljajo tudi založniki, zato si bo marsikdo lahko poiskal poletno branje ali knjigo, ki ga zanima. Svojo ponudbo predstavljajo akterji različnih vej umetnosti: likovne, plesne, fotografske, filmske … Ves čas festivala MUZA bodo ob razstavi sejemskega tipa potekale festivalske aktivnosti, kot so predstave za otroke in odrasle, filmske projekcije, delavnice, zlasti likovne (od kaligrafije do polstenja volne, risanja portreta …), učenje plesa, na posebnem fotoodru predavanja, predstavitve s področja fotografije, predstavitve knjig in avtorjev, okrogle mize, glasbeni nastopi, razstave (likovni Majski salon, razstava nagrajenih fotografij Slovenija Press Photo 2012).

MUZA je torej nadpomenka več prireditev – glasbenega in umetniškega festivala ter knjižnega in bolšjega sejma?

Ko smo snovali festival, smo ga poimenovali MUZA. M kot muzika, U kot umetnost, Z kot založništvo ter A kot antika in antikvitete. Prireditev je sestavljena iz razstavnega oziroma sejemskega dela in zelo bogatega festivalskega dela, ki bo od danes do sobote med 10. in 19. uro potekal na treh odrih, dveh likovnih ustvarjalnicah, plesišču, prostorih, namenjenih gledališkim predstavam in projekcijam, galerijskem prostoru. Z mestnim kinom Kinodvor smo pripravili drive-in kino, zato si bo kar iz intime svojega avtomobila vsak večer mogoče ogledati dober film.

Katere novosti s tujih tovrstnih festivalov oziroma sejmov bodo premierno na voljo slovenskim obiskovalcem in kaj ostaja tradicionalno slovenska ponudba?

Skoraj 200 različnih dogodkov se bo zvrstilo na odrih, delavnicah in filmskem platnu; pri tej številki niti nismo šteli aktivnosti na razstavnih prostorih posameznih podjetij oziroma institucij. Nekatere od teh so del rednega programa kulturnih institucij, druge so pripravljene prav za festival MUZA. Krog aktivnosti je tako širok in zanimiv, da lahko zapišemo, da ga ni, ki bi lahko rekel: nič me ne zanima, zame ni nič novega.

Bolšji sejem glasbil in rabljene fotoopreme se zdi dobrodošla zamisel, prav tako knjižna črta za izmenjavo knjig. Kakšen odziv pričakujete?

Napovedi so nehvaležne. Naj ponovimo vabilo – ponudniki fotoopreme in glasbil lahko dobijo na festivalu MUZA za pol dneva ustrezen prostor v dvorani, kjer lahko brez stroškov obiskovalcem ponudijo glasbila oziroma fotoopremo, ki je ne potrebujejo več. Potrebna je le predhodna prijava prek naše spletne strani. Medtem ko "bolšjaki" potekajo le v petek in soboto, bo menjava knjig ob literarnem odru potekala ves čas festivala. Z različnimi natečaji ste privabili tudi najmlajše obiskovalce, za katere bo na voljo program v dopoldanskih urah. Je dovolj dober, da bo na festival pripeljal otroke iz vse Slovenije, ne le ljubljanskih?

Skupaj s parterji smo izvedli likovni, literarni in fotografski natečaj. Nagrajene eseje bo na festivalu prebrala Draga Potočnjak, nagrajena likovna in fotografska dela bodo razstavljena. Z natečaji smo želeli poudariti, da je kultura del vsakega človeka, da ga bogati in usposablja za življenje, da ni strošek, ampak naložba. Vstop na prireditev in za vse aktivnosti (z izjemo drive-in kina in Ylon festivala) je brezplačen. Ker je Gospodarsko razstavišče zelo lahko dostopno (na postaji mestnega avtobusnega prometa, dve minuti hoje od ljubljanske avtobusne in železniške postaje), ni ovir za obisk iz drugih regij.

Kaj konkretno bi priporočili nekomu, ki si lahko vzame le dve uri časa za obisk festivala, in kaj nekomu, ki ima na voljo ves popoldan?

Naj pride večkrat – vsak dan bo drugače! Festival MUZA je namenjen vsem starostnim skupinam, pa tudi različnim okusom in zanimanjem. Tudi tistim, ki jih visoka kultura do zdaj ni zanimala. Na festivalu bo živahno in aktivno, kot je živahna rumena podoba festivala, ki vabi obiskovalce. Za vsakogar se bo kaj našlo.

Ljudje imamo različna zanimanja in program je tako bogat, da težko nekaj izpostavim. Nekoga zanima, kako narediti dobro črno-belo fotografijo, kako fotografirati manekenke na odru ali morda portretna fotografija, drugega bolj zanima slikarstvo in bi si raje ogledal Majski salon Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije, kjer je v okviru MUZE razstavljenih več kot 300 izbranih likovnih del, ali pa se udeležil ene od likovnih delavnic. Tretjega privlači učenje plesa in se bo udeležil baletne delavnice ali delavnice zumbe. Četrtega zanima impro liga, najmlajšega morda predstava lutkovnega gledališča. Tudi za tistega, ki ga bolj zanima nogomet, bi se kaj našlo, saj Mestni muzej Ljubljana organizira likovno ustvarjalnico Umetnost in nogomet. Za nagnjene k tehničnemu razvoju bo Mestna knjižnica Ljubljana izvedla delavnice o uporabi e-bralnikov, mladostnike bo verjetno pritegnila delavnica na temo vizualizacije zvoka. Za tiste, ki jim je kultura že blizu, bodo zagotovo zanimivi pogovori s Tonetom Partljičem, pa debatni maraton Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije, okrogla miza na temo fotoreportaž … Sklepni večer MUZE – Ylon festival – ne bo le klubski, ampak tudi dobrodelen. Bomo lahko na kateri od prihodnjih festivalov slišali mlade glasbene talente, za katere boste letos zbrali sredstva?

Vlaganje v talente sicer ne prinaša rezultata čez noč, vendar to zagotovo niso sredstva, ki so vržena stran. Na Gospodarskem razstavišču se vrsti veliko različnih dogodkov – že nekaj časa nismo več samo sejemsko-kongresna hiša. Med temi dogodki so tudi koncerti, razstave in tako dalje, tako da se bodo talenti v prihodnosti zagotovo še "muzali" na Gospodarskem razstavišču.

Si upate napovedati število obiskovalcev v teh štirih festivalskih dneh?

Upamo si napovedati, da bo vsak, ki bo prišel na festival MUZA, našel nekaj zase. Upamo si napovedati, da bomo na festival MUZA privabili tudi takšne, ki v klasične hrame kulture ne zahajajo, bodisi zaradi tega, ker si tega ne morejo finančno privoščiti, bodisi zaradi tega, ker menijo, da je v teh hramih zaprta kultura nerazumljiva zanje.

Ne spreglejte