Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
17.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 17.59

7 let, 12 mesecev

Monaški knez in njegova izvoljenka dahnila usodni "da"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Monaški knez Albert II. in Charlene Wittstock sta danes na civilnem obredu v knežji palači v Monaku, dahnila usodni "da".

Charlene Wittstock se je s poroko z monaškim princem iz olimpijske plavalke prelevila v princeso. Po izmenjavi poročnih zaobljub s 53-letnim Albertom je postala njena visokost, monaška kneginja Charlene. 40-minutna civilna poroka se je v prestolni dvorani monaške knežje palače odvila pred približno 90 gosti, vodil pa jo je direktor monaškega pravosodja Phelippe Narmino. Po civilnem obredu so zazvonili zvonovi v cerkvi Sainte Devote, mladoporočenca pa sta z balkona knežje palače pozdravila Monačane.

Današnjo civilno poroko bosta mladoporočenca praznovala skupaj z Monačani, ki se bodo na pogostitvi okrepčali s sredozemskimi in južnoafriškimi specialitetami. Na ulicah ne manjka niti šampanjca in mesa z žara. Pojedini sledi še koncert francoskega skladatelja in pionirja elektronske glasbe, Jeana Michaela Jarra.

Jutri sledi cerkveni del V soboto, 2. 7., se bo na dvorišču knežje palače, poročno slavje nadaljevalo s cerkveno poroko, ki ji bosta sledila poročna večerja in ples v operni hiši. Ob polnoči pa bo Monako razsvetlil še veliki ognjemet.

Charlene je velika oboževalka dizajnerskih oblačil, zato bo temu primerno videti tudi njena obleka, saj gre za Armanijevo kreacijo. Na poroko prideta tudi modni kreator Karl Lagerfeld in manekenka Naomi Campbell.

Na cerkvenem obredu bo več kot 3500 ljudi, med povabljenci bodo številni predstavniki evropskih kraljevih družin, med drugim švedska princesa Victoria s soprogom Danielom in princ Edward, ki bo s soprogo zastopal britanski dvor. Manjkala ne bosta niti francoski predsednik Nicolas Sarkozy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Je bila nevesta v dvomih? Monaška poroka je bila sicer doslej večinoma v senci britanske kraljeve poroke med princem Williamom in Kate Middleton 29. aprila. Dodatno medijsko pozornost pa so kneževini v zadnjih dneh prislužile govorice, da naj bi si nevesta tik pred zdajci premislila. Odkrila naj bi namreč neko temno skrivnost svojega bodočega moža. Knežja palača je poročanje označila za "lažnivo obrekovanje", katerega cilj je zgolj škodovati podobi kneževine.

Stvari so, kljub škandaloznemu začetku, danes vseeno potekale po načrtu. To je prva knežja poroka v Monaku po letu 1956, ko se je knez Rainier III. poročil s hollywoodsko zvezdnico Grace Kelly. Ta poroka je za Monako zelo pomembna, saj je monarhija nujno potrebovala naslednika. Princ Albert sicer ima dva nezakonska otroka, vendar ga na prestolu lahko nasledi le otrok rojen v zakonski zvezi.

Ker so se monaški ustavopisci bali, da bo Albert umrl brez naslednika, so leta 2002 ustavo spremenili tako, da prestol lahko zasedejo tudi ženske potomke družine, denimo prinčevi sestri Caroline in Stephanie. Če ne bi bilo nobenega naslednika, bi Monako postal francoski protektorat, s tem pa bi lahko izgubil status države, v kateri ni treba plačevati davkov.

Knežja palača je poročanje označila za "lažnivo obrekovanje", katerega cilj je zgolj škodovati podobi kneževine. Knezov odvetnik je najprej celo napovedal tožbo proti tabloidu, ki pa se ji je knez na koncu odpovedal.

Ne spreglejte