Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2012,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 2. 2012, 10.19

8 let

Moja nit je rdeča – iskreno neotesana klovnovska komedija (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eva Škofič Maurer kot zagrizena vohunka, spolno prebujena deklica, kičasta patriotka, nevesta brez ženina, noseča baletka in osamljena gospa pred menopavzo - v klovnovski burleski Moja nit je rdeča.

Prva slovenska celovečerna klovnovska predstava za odrasle Klovnovske predstave niso samo za otroke in rdeči noski ne navdušujejo samo bolnih – nikakor! Evi Škofič Maurer je pod režisersko taktirko Maje Dekleva Lapajne iskreno neotesano komedijo, kot so žanrsko opredelili rdečenoso predstavo, uspelo postaviti v svet odraslih, svet stereotipov, strahov, neizživetih fantazij in nebrzdanih strasti. "Predstava, ki vdene nit humorja v šivanko poetike, je vstopnica v svet doživetij in odnosov, ki se jim v vsakdanjem življenju ne moremo predati," bo kot pribito držal zapis ustvarjalcev prve slovenske celovečerne klovnovske predstave za odrasle Moja nit je rdeča.

Eva Škofič Maurer – mojstrica žanrskih preobrazb S pomočjo rdečega noska in tehtno izbranih kostumov Eva Škofič Maurer na odru duhovito vdihne življenje vrsti ženskih vlog. Tako se pred gledalci zvrstijo nič kaj mataharijevska, a zagrizena vohunka; sramežljiva spolno prebujena deklica na šolski prireditvi; vznesena patriotka v narodni noši, ki se ob izvirnem bansu pozibava na melodijo Slovenija, od kod lepote tvoje; noseča baletka, ki kar med nastopom postane mati in plešoča "mlekarna"; zmedena in nostalgična učiteljica glasbe; novodobna matilda, ki že ovohava potencialne "stranke" med občinstvom; osamljena gospa pred menopavzo s ponorelo domišljijo ter nevesta brez ženina, ki pa si brž najde družbo iz občinstva: pihalko milnih mehurčkov, veter v laseh in zasanjanega oboževalca, ki so na premieri poželi salve smeha. "Odjavna špica" pripade rdečemu nosku, Evini življenjski rdeči niti. In nič čudnega, da so jo, nesojeno nevesto z rdečim noskom, ob koncu premiere zasuli z rižem!

Junakinje, ki se med seboj razlikujejo kot noč in dan, pred gledalci zaživijo z zdravo merico parodije in tolikšno mero humorja, da krohot med predstavo skorajda ne ugasne. Slovenski prvi klovnovski dami pa je treba priznati, da je mojstrica žanrskih preobrazb.

Burleska na odru Cankarjevega doma Med posameznimi ženskimi liki, ki se za špansko steno rojevajo kar v kotu odra, "slalomira" posnetek pogovora s sproščeno Škofič Maurerjevo, Evo v vsakdanjem življenju. Klovnesini igri, ki izvrstno uteleša režiserske ideje Maje Dekleva Lapajne, piko na i pristavijo še zgovorna kostumografija Janete Čoh, scenografija Tomaža Lapajneta Dekleva in oblikovanje svetlobe Boruta Cajnka. Pevski vložki, nastali pod vodstvom Ane Duša, in koreografije, oblikovane s pomočjo Krasimira Agina, narekujejo klovnovsko predstavo, v kateri se s pridihom burleske prepletajo igra, ples in petje.

Moja nit je rdeča bo po četrtkovi premieri že danes doživela prvo ponovitev, iskreno neotesani komedijantski večeri pa se obetajo tudi med 15. in 17. februarjem; v ljubljanskem Cankarjevem domu v premišljeno izbrani dvorani Duše Počkaj, kjer lahko občinstvo diha z glavno akterko na odru.

Ne spreglejte