Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
13.10

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 13.10

7 let, 11 mesecev

Mednarodni dan knjig za otroke letos ponuja razmislek o poeziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.

Poslanico je v obliki otroške pesmi napisala Pat Mora, latinskoameriška pesnica, ki živi v ZDA. Slovenska sekcija IBBY bo dan obeležila s prireditvama za odrasle in otroke ter simpozijem na temo poezije.

Pokroviteljica letošnjega praznovanja mednarodnega dneva knjig za otroke je Ameriška sekcija IBBY. Poslanico je prispevala Pat Mora, ki velja za eno osrednjih pesnic latinskoameriške manjšine, ki živi v ZDA. V upesnjeni poslanici z naslovom S knjigosrečo okoli sveta mladega bralca vabi na pot branja. Pesnitev sklene z besedami: "Ti in jaz bereva, krog za krogom, s knjigosrečo okoli sveta".

Eden od osrednjih dogodkov, ki jih bo Slovenska sekcija IBBY pripravila s centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo Pionirska, bo simpozij na temo poezije. Na simpoziju, ki bo pod naslovom Pesem, boginja, zapoj! potekal 10. aprila, bodo sodelovali Igor Saksida, Niko Grafenauer, Peter Svetina, Andrej Rozman Roza, Matej Krajnc in skupina Tantadruj.

Književnik z obsežnim opusom za otroke in mladino Peter Svetina je za STA dejal, da je v Sloveniji poezija za otroke za razliko od denimo nemško govorečih držav zelo priznana. Opozoril je tudi na fenomen slovenskih avtorjev, ki pišejo poezijo tako za odrasle kot za otroke. "Ta tradicija se vleče vse od Levstika prek Zupančiča, avtorjev, ki so pisali med vojno, do Zajca, Pavčka, Snoja, Grafenauerja, Makarovičeve in Andreja Rozmana Roze. Podoben fenomen opaža tudi na Češkem, medtem ko je državam zahodnega sveta ta pojav tuj," je menil Svetina.

Mednarodni dnevi, ki opozarjajo na pomen knjige oziroma literature, se Svetini zdijo pomembni, če se zaradi tega literatura ohranja v stalni zavesti ljudi, večjega pomena pa jim ne pripisuje.

Na mednarodni dan knjig za otroke bodo pripravili tudi posebno slovesnost za otroke. V Knjižnici Otona Župančiča bo v torek ob 11. uri potekala pesniška matineja, ki jo bodo oblikovali otroški pevski zbori, mladi recitatorji ter pesniki: Ervin Fritz, Jana Kolarič, Matej Krajnc, Milan Dekleva in Vida Mokrin Pauer. Obenem bodo odprli tudi razstavo z naslovom Pesem, boginja, zapoj!.

Zvečer bo v organizaciji revije Otrok in knjiga, Slovenske sekcija IBBY, Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS na DSP potekalo tradicionalno srečanje. Nanj so kot slavnostnega govornika povabili predsednika republike Boruta Pahorja. Na prireditvi bodo predstavili dobitnike nagrad in priznanj za mladinsko književnost v minulem letu.

Slovenska sekcija IBBY skupaj s še nekaj organizacijami letos ob mednarodnem dnevu knjig za otroke pripravlja tudi "bralno-spodbujevalno" akcijo. Akcija, ki se je začela 21. marca, bo potekala vse do svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, 23. aprila. K branju poezije spodbujajo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah pa tudi širše. Z akcijo želijo med drugim mlade bralce spodbuditi k branju slovenske in prevodne poezije.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost - IBBY je bila ustanovljena leta 1953 v Zürichu na pobudo pisateljice in novinarke Jelle Lepman. Povezuje tiste, ki si pri mladih prizadevajo vzbuditi zanimanje in veselje do knjig in branja. Mednarodni dan knjig za otroke v sklopu IBBY praznujejo od leta 1967.

Ne spreglejte