Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2013,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

filantropija

Sreda, 3. 4. 2013, 8.21

8 let

Kdo kupi Đurov kostum, ki ga je objemala Angelina Jolie?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znani Slovenci so za dober namen na dražbo postavili svoje osebne predmete.

Pod geslom Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti so se z dražbo osebnih predmetov in umetniških del znanih Slovencev začeli letošnji Dnevi za spremembe, ki pod okriljem Slovenske filantropije slavijo in promovirajo prostovoljstvo pri nas. Čeprav se bo glavnina dogodkov odvila v petek in soboto, 5. in 6. aprila, se je v atriju Mestnega muzeja Ljubljana na dražbi zbrala kopica ljudi.

Skozi dražbo je radovedne in radodarne dražilce vodil Boštjan Gorenc – Pižama, ki je ob predstavitvi predmetov seveda uporabil vse svoje komedijantske sposobnosti in s šaljivimi domislicami marsikateremu razstavnemu predmetu dvignil izklicno ceno.

Od pekača in kuharske knjige do platna Nece Falk In za kaj so se zbrani lahko potegovali? Dražbo je odprl rdeč pikast pekač, ki sta ga zakonca Valentina Smej Novak in Luka Novak uporabljala v svoji kuharski oddaji, zraven pa sta podarila še kuharsko knjigo. Nadaljevali smo z ročno izdelanimi naravnimi mili Petre Matoz, idejne vodje akcije Očistimo Slovenijo, ki je darilu dodala še šopek pravljic. Kjara Starič, plesalka in koreografinja, je na dražbi ponudila žepno uro, ki jo je kupila v New Yorku, ilustratorka in pisateljica Lila Prap pa je izbrala otroško majico, potiskano z njenimi ilustracijami.

Nekdanji smučar Jure Košir je, seveda, dražilce mamil s štartno številko 7, ki mu je na marsikateri tekmi v njegovi karieri prinesla srečo. Ta je bila s tekme v Park Cityju. Igralka Milena Zupančič z vsakega potovanja domov prinese spominek, ki ga kupi pri lokalnih obrtnikih. V dober namen je podarila klobuk iz Severne Amerike in masko iz Hondurasa. Neca Falk, ki jo poznamo po njeni pevski karieri (otroci pa po mačku Muriju), se je v zadnjih letih posvetila slikarstvu in na dražbi ponudila eno od svojih platen z naslovom Senca popoldneva.

Na dražbi tudi umetniška dela – fotografija Arneta Hodaliča in keramika Klavidja Tutte Pižama je dražilcem ponudil tudi rdečo usnjeno zapestnico, ki jo je na Viktorjih leta 2001 nosila pevka Nuša Derenda, oblikovala pa jo je Alenka Globočnik. Zanimiv predmet je izbrala tudi Vita Mavrič – bel cilinder je pogosto nosila v svojih šansonjerskih predstavah. Tudi pevka Tinkara Kovač je izbrala predmete, povezane z glasbo, saj je podarila obesek violinskega ključa in ploščo uspavank Zazibanke.

Arne Hodalič je odstopil eno svojih fotografij, ki jih je posnel med potovanjem v Jemnu. To je bilo tudi delo, ki je med dražilci razvnelo pravi boj dvigovanja rok in dražbenih številk. Ovratnik in čajnik Mojce Makuc je po taktični dražbeni igri kupil kar voditelj Pižama. Igralec Boris Cavazza je podaril svojo biografijo, seveda podpisano, presenetilo pa je, da je izbral srbski prevod. Predmet z najdražjo izklicno ceno – keramika akademskega Klavdija Tutte – se je preselil na spletno dražbo, bolj uspešna pa je bila s svojim predmetom, albumom s popotovanje po Tajskem, nekdanja misica Živa Vadnov.

Kdo da več za "saksofon za hrčke" Miše Molk? Veliko zanimanja je požel tudi predmet Miše Molk, ki je podarila kar nekaj, za kar nima pojma, kaj je. Tako se je vsaj pošalil Pižama, ki je zanimiv medeninast vrček označil tudi za "saksofon za hrčke". Naslednji je bil na vrsti Franci Kek, ki je ponudil vstopnico za Rock Otočec iz leta 2001, potni list tega festivala, iz občinstva pa je nato dodal še en mamljiv dodatek – brezplačno pivo na letošnjem festivalu. Franci in Arne Hodalič sta bila tudi edina od ponudnikov, ki so se dražbe udeležili osebno.

In še zadnji predmet? Nič drugega kot kostum, ki ga je Branko Đurić – Đuro nosil v filmu V deželi krvi in medu, ki ga je režirala sama hollywoodska zvezdnica Angelina Jolie. Ta je Branka v tem kostumu celo objemala, vendar pa ta mamljiv podatek ni prepričal zbranih dražiteljev.

Za otroke iz OŠ Vransko - Tabor smo tako včeraj zbrali nekaj čez 600 evrov, predmeti, ki so ostali brez novega lastnika, pa bodo radovednim kupcem, kot že rečeno, na voljo na spletni dražbi, ki se bo odvijala na spletni strani prostovoljstvo.org.

Ne spreglejte