Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2012,
14.03

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 10. 2012, 14.03

8 let, 8 mesecev

Jenkova nagrada tokrat Janezu Ramovešu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Letošnji dobitnik Jenkove nagrade je Janez Ramoveš, ki nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) prejme za pesniško zbirko Skuz okn strejlam kurente.

Poleg njega so bili za nagrado nominirani še: Alenka Jenstrle Doležal, Gorazd Kocijančič, Katja Perat in Marcello Potocco. DSP nagrado podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. V obrazložitvi nagrade piše, da se je Ramoveš ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode. Neizmerne odgovornosti se je zavedel najpozneje v tistem hipu, ko se je odločil, da bo namesto v knjižni slovenščini pisal v narečju Poljanske doline. Na prvi pogled je izbral manj kultivirano govorico, toda njegova odločitev je bila odločitev umetnika. Narečje je bila zanj edina možna govorica za ubeseditev sveta svoje poezije, ki ga je v pesniški zbirki Skuz okn strejlam kurente ubesedil brezkompromisno in dosledno.

Vsebinsko je pesnik ubesedil temačen univerzum, širok diapazon zla, ki med drugim sega od nakazane slutnje do mračne podobe in srhljivega sveta. V njegovih pesmih "ne plapola kri, ampak tesnoba. Ta ne pozna hitrosti, naglice, ampak preprosto je", še piše v obrazložitvi.

Ramoveš bo nagrado prejel 24. oktobra v prostorih DSP Jenkovo nagrado bodo Ramovešu izročili v prostorih DSP v sredo, 24. oktobra. Prireditve v sklopu Jenkovih dnevov se bodo začele v ponedeljek v Mavčičah s srečanjem z nagrajencem in branjem nominirancev. Dan pozneje bodo na DSP pripravili srečanje z dijaki ljubljanskih gimnazij in pesnico Stanko Hrastelj, v četrtek pa bo v Novem mestu sledil še literarni večer z Ramovešem.

Jenkova nagrada je stanovska nagrada, ki jo društvo podeljuje od leta 1986. Prvi Jenkov nagrajenec je bil Niko Grafenauer.

Ne spreglejte