SiolNET. Trendi Svet znanih
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jackie Chan poziva k vračilu ukradenih kitajskih kipov

4

termometer

V Hongkongu rojeni akcijski igralec Jackie Chan je ostro kritiziral nedavno dražbo avkcijske hiše Christie's, na kateri so prodali dve bronasti živalski glavi.

Glavi naj bi bili Kitajski odtujeni pred približno 150 leti. Igralec poziva k vračilu artefaktov, so v petek poročali lokalni mediji.

"Zaklade bi morali vrniti državam izvora" "Dejanje je strlo srce 1,3 milijarde Kitajcev. Zaklade vseh narodov bi morali vrniti državam izvora," je dejal Chan. "Če predmet izvira iz Kambodže, ga vrnite Kambodži; če izvira iz Egipta, ga vrnite Egiptu."

Jedro spora sta bronasti glavi podgane in zajca, ki sta nastali v 50-ih letih 18. stoletja. Na sporni dražbi umetnin iz zbirke lani umrlega svetovno znanega modnega oblikovalca Yvesa Saint Laurenta v Parizu so kipa prodali neznanemu kupcu za 28 milijonov evrov.

Za Kitajce je omenjena kraja ponižanje Kipa naj bi pred 150 leti britanske in francoske čete domnevno ukradle iz nekdanje cesarjeve palače v Pekingu med drugo opijsko vojno. Za Kitajce velja omenjeno opustošenje palače - cesarske rezidence polne umetnin - za ponižanje.

Igralec je pomislil, da bi se na dražbi sam potegoval za kipa, v primeru, da bi njuna cena znašala nekaj deset milijonov hongkonških dolarjev. Na koncu pa je cena v hongkonških dolarjih dosegla 280 milijonov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin