SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Instalacija Made in China tudi v Šiški

3

termometer

 | Foto:
Videoinstalacija in zvočna instalacija zavoda za umetniško produkcijo KITCH se danes seli v Kino Šiška.

Zidovi – oziroma meje, varnostne kontrole, vizumi, nadzorne kamere, bančne kartice, GPS ali, ne nazadnje, Facebook – se uporabljajo predvsem za pazljivo vodeno ustvarjanje finančnih dobičkov na način, da pravzaprav pod krinko navidezne, neomejene svobode in varnosti ustvarjajo umetne razlike med ljudmi, ki v skrajni instanci proizvajajo radikalno suženjstvo.

Pojav niti slučajno ni nov, ravno nasprotno. Rekli bi lahko, da je bil (najverjetneje najstarejši) Kitajski zid narejen zaradi istega razloga, kot so bili berlinski, Frontex ali tisti na Zahodnem bregu. V resnici vsak zid kot preprost, a izvedbeno zahteven izum za delitev ljudstva/prekariata v službi njegovega gospostva lahko nosi napis Made in China, s katerim se sicer ponaša večina današnjih potrošniških izdelkov. Ta vseprisotna označba simbolično razpre prikrito povezavo med nenehno reproducirajočim se vladanjem in potrošništvom. Potrošniki pa smo včasih tisti, ki lahko premikamo zidove.

Del instalacije je tudi dokumentarec, v katerem so Lana Zdravković, Vesna Vravnik in Nenad Jelesijević prebivalce in obiskovalce Berlina postavili pred sicer izmišljeno napoved, da bodo znova gradili berlinski zid.

Koncept, besedilo, oblika: KITCH Kamera: Vesna Vravnik Montaža videa: Vesna Vravnik, Nenad Jelesijević Podnapisi: Matej Meža Tehnična podpora: Janko Oven Produkcija: KITCH (Berlin-Ljubljana, 2011)/v okviru projekta Življenje na meji/s podporo ministrstva za kulture

Odprtje instalacije bo danes, 28. februarja, ob 19. uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin