SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hobit začel težko pričakovano potovanje po slovenskih kinematografih

2

termometer

Na slovenska platna je prispel Hobit: Nepričakovano potovanje, najtežje pričakovani film letošnjega leta, ki ga je po romanu J. R. R. Tolkiena posnel z oskarjem nagrajeni režiser Peter Jackson.

V Ljubljanskem XpanDu so premierno prikazali spektakel Hobit: Nepričakovano potovanje – prvi del nove trilogije ustvarjalcev fantazijske sage Gospodar prstanov. Najnovejšo domišljijsko pustolovščino novozelandskega režiserja Petra Jacksona so si v 3D-tehniki ogledali številni ljubitelji Srednjega sveta, ki ga je J. R. R. Tolkien prvič predstavil leta 1937 v romanu Hobit ali Tja in spet nazaj.

Med gledalci smo, verjetno tudi zaradi dolžine filma in delovnega dneva, opazili redke znane obraze, dogodek pa so popestrili člani slovenskega Tolkienovega društva Gil-galad, našemljeni v pisateljeve znamenite like, in britanski veleposlanik v Sloveniji Andrew Page, sicer velik navdušenec nad Tolkienovimi deli.

Andrew Page: Filmske premiere eno najprijetnejših opravil moje službe Britanski veleposlanik, ki je roman Hobit prvič prebral pri osmih letih, leto pozneje pa jo je v internatu poslušal tudi kot radijsko igro, se je v nagovoru navezal še na nekatere druge domišljijske romane britanskih avtorjev, ki so bili preneseni na veliko platno: Zgodbe iz Narnije Tolkienovega prijatelja in sodelavca na univerza v Cambridgeu C.S. Lewisa (Page ni pozabil omeniti, da so Princa Kaspijana, drugi del filmske trilogije o Narniji, snemali tudi v Sloveniji) in serijo romanov o Harryju Potterju pisateljice J. K. Rowling.

Page je imel nazadnje podoben govor prav pred zadnjim filmom o Harryju Potterju: "To je pravzaprav eno najprijetnejših opravil moje službe, da lahko gledam takšne filme in uživam v premierah skupaj z navdušenci, ki so se zbrali tudi danes."

Opozoril je tudi na britansko premiero filma, ki se je odvijala hkrati s slovensko in ki so se jo udeležili tudi člani britanske kraljeve družine ter slovenska nagrajenka nagradne igre, slavnostni dogodek pa smo si lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na Planet Siol.net.

Britanski veleposlanik je nagovor sklenil z besedami: "Upam, da boste uživali v filmu, zdaj pa vas vabim, da se iz čudovite Slovenije, najlepše države na planetu Zemlja, odpravite v neverjetni Tolkienov svet – Srednji svet."

(Ne)pričakovane težave Začetek Hobitovega filmskega potovanja za številne gledalce ni bil najbolj obetaven, saj so zaradi nedelujočih očal zamudili cel prolog, ki razloži ozadje Bilbove pustolovščine. Nekateri nesrečneži so morali zamenjati kar troje očal, preden so, po desetminutnem čakanju na vhodu v kinodvorano, prejeli nova, delujoča, pri zmedi pa je posredoval celo Andrew Page.

Očitno se moramo navaditi, da je obisk Kolosejevih zabavnih centrov podoben loteriji: če delujeta zvok in slika, zatajijo očala. Pri slednjih so napako vsaj popravili, medtem ko se velikokrat zgodi, da smo obsojeni na slabo kakovost slike ali zvoka, v primeru katere ima gledalec vso pravico zahtevati novo vstopnico, še posebej glede na njeno ceno. Navsezadnje ima kupec vedno prav, mar ne?

Andrej Šifrer: Komaj čakam drugi del! Veliko večino gledalcev zaplet z očali ni zmotil in prepustili so se zgodbi, ki se odvija 60 let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov in v kateri spremljamo pustolovščino hobita Bilba Bisagina (Martin Freeman), ki se skupaj s 13 škrati (igralcev ne bomo naštevali) in čarovnikom Gandalfom (Ian McKellen) odpravi v izgubljeno škratje kraljestvo Erebor, od koder bodo poskušali pregnati strašnega zmaja Smauga.

Če sklepamo po prvih vtisih, so bili udeleženci premiere nad 169-minutno filmsko izkušnjo navdušeni. Med gledalci smo ujeli tudi slovenskega glasbenika Andreja Šifrerja, ki ga je presenetilo, da so v Hobitu glavno vlogo prevzeli škratje. Na vprašanje, ali mu je bila trilogija Gospodar prstanov bolj všeč, je Šifrer odgovoril, da je zgodba podobna: "Mislim, da so jo tokrat celo malo nadgradili, in komaj čakam drugi del."

Potovanje se bo končalo poleti leta 2014 Za mnenje o filmu smo povprašali tudi britanskega veleposlanika, ki nam je v pogovoru zaupal, da se je filma veselil že zelo dolgo – odkar je kot majhen deček prebral knjigo. V ogledu Hobita je užival vsaj toliko kot pri Gospodarjih prstanov: "Neverjetno, kaj lahko dandanes posnamejo, zaradi 3D-učinkov pa je celotna izkušnja samo še razburljivejša."

Page je priznal, da je misel na to, da bo moral na konec zgodbe čakati še leto in pol (drugi del trilogije bo luč sveta ugledal decembra 2013, sklepni del pa je napovedan za poletje 2014), rahlo mučna, vendar se čakanje zaradi kakovosti filmov Petra Jacksona obrestuje. Številni ljubitelji Tolkienovega sveta se bodo z veleposlanikom verjetno strinjali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin