Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
11.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 11.21

8 let, 5 mesecev

Fudžimoto, najmlajši med avtorji poletnega paviljona Serpentine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Japonski arhitekt Sou Fudžimoto, že večkrat nagrajen, je pri svojih 41 letih najmlajši avtor poletnega paviljona londonske galerije Serpentin.

Sou Fudžimoto je trinajsti in najmlajši arhitekt, ki je prejel vabilo za oblikovanje začasne strukture galerije Serpentine. Gre za enega izmed najbolj ambicioznih svetovnih arhitekturnih programov te vrste, v okviru katerega so se pod začasne paviljone podpisali Herzog & de Meuron in Ai Weiwei (2012), Frank Gehry (2008), še pred tem Oscar Niemeyer (2003) in Zaha Hadid (2000).

Struktura med naravo in arhitekturo Arhitekt Fudžimoto je eden od vodilnih akterjev generacije ustvarjalcev, ki preizprašujejo odnos do zgrajenega okolja. V njegovem delu ga navdihujejo organske strukture, kot so gozd, gnezdo in jame. Avtorjev podpis označujejo stavbe, ki naseljujejo prostor med naravo in zgrajenim. Na teh temeljih je na Japonskem zasnoval veliko arhitekture, od zasebne do javne. Paviljon, ki ga je na 350 kvadratnih metrih zasnoval pred galerijo Serpentine, je delikatna, prosojna struktura, ki se v okolje umešča v obliki oblaka. Gre za večnamenski prostor, s katerim so v interakcijo obiskovalci povabljeni, da vanj vstopijo iz različnih smeri.

Zasnovo paviljona je navdihnilo zelenje parka v okolici, v njem je arhitekt želel zgraditi nekaj med naravo in arhitekturo, transparentni prostor, v katerega bo vključil različnosti vsebin. Tako gre lahko za bar, lahko za predstavitveni prostor in drugo, predvsem pa gre za okolje, v katerem se prepletata narava in arhitektura.

Sodirektorica galerije Julia Peyton pravi, da je vznemirljivo sodelovati z enim od bolj fascinantnih arhitektov sodobnega časa. S svojo ustvarjalnostjo je Fudžimoto po Peytonovih besedah tako oblikoval navdušujočo strukturo, s katero se bodo obiskovalci lahko srečevali vse poletje.

Ne spreglejte