Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 13.09

8 let

Fotografije Lojzeta Spacala v Trstu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tržaški palači deželnega sveta Furlanije Julijske krajine bodo v ponedeljek, 2. februarja, ob 13.30 odprli razstavo fotografij Lojzeta Spacala z naslovom Slikarjevo oko in fotoaparat.

Razstava prinaša doslej širši javnosti manj znano področje Spacalovega ustvarjanja - fotografijo, ki mu je bila v pomoč predvsem pri njegovem likovnem ustvarjanju.

Razstava ob 100. obletnici Spacalovega rojstva Razstava Slikarjevo oko in fotoaparat je bila pred dvema letoma predstavljena v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani ob 100. obletnici Spacalovega rojstva. Postavitev, ki jo je pripravila kustosinja ljubljanske Moderne galerije Lara Štrumej, bo v Trstu na ogled v okrnjeni obliki.

Spacal - modernist, ki je predvsem z grafiko dosegel veliko mednarodno prepoznavnost, se je s fotografijo začel ukvarjati v zgodnjih 30-ih letih, ko je čas kot politični izgnanec preživljal v južni Italiji. Tam je fotografiral za preživetje, najpogosteje običaje, slovesnosti, kasneje se je fotografsko posvetil golemu človeškemu telesu. Sledilo je obdobje, ko je v fotografski objektiv lovil predvsem posebnosti primorske in kraške stvarnosti, motive, znane iz njegovih grafik.

"Fotografiral je z mislijo na svoje slike" Fotografije Krasa in Primorske so nastajale na Spacalovih samotnih pohajanjih. Umetniku se je zdela fotografija z mimetičnostjo uporabnejša kot skica. Kasneje je fotografsko stvarnost prelil v svoj modernistični likovni jezik. "Fotografiral je z mislijo na svoje slike," je Štrumejeva pred dvema letoma povedala ob predstavitvi razstave v Ljubljani.

Razstava v palači deželnega sveta Furlanije Julijske krajine v Trstu je bila prvotno načrtovana v januarju leta 2008, ko je Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji, zaradi spleta političnih okoliščin v Italiji v minulem letu pa jo bodo postavili leto kasneje, so sporočili iz Moderne galerije. Postavitev, ki bo na ogled do 8. marca, bo spremljal tudi katalog v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Spacal velja za umetnika Istre in Krasa Lojze Spacal, svetovno uveljavljeni umetnik, je svoj ustvarjalni vrh dosegel v grafičnih tehnikah. Velja za umetnika Istre in Krasa, saj je motive črpal iz teh dveh pokrajin in jih preoblikoval v lasten likovni jezik. Za svoje delo je prejel vrsto mednarodnih ter slovenskih in italijanskih nacionalnih nagrad. Leta 1974 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Umrl je 6. maja 2000 v Nabrežini.

Ne spreglejte