Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2012,
7.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 18. 7. 2012, 7.33

7 let, 12 mesecev

FOTO: Tate Modern odpira nove prostore v podzemlju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska galerija Tate Modern, ki je urejena v prostorih elektrarne, je nekdanje gigantske rezervoarje za olje v podzemlju spremenila v prostore, namenjene umetnosti.

Z novimi prostori, ki jih bodo odprli danes, so se močno povečale prostorske zmogljivosti galerije. Rezervoarji, ki merijo v premeru 30 metrov in so visoki sedem metrov, so preurejeni tako, da lahko v njih razstavijo instalacije večjih mer, lahko pa pripravijo tudi projekcije ali performanse.

Veliki krožni prostori bodo galeriji, ki vsako leto sprejme pet milijonov obiskovalcev, čeprav so jih ob njenem odprtju leta 2000 načrtovali le dva milijona, pomagali, da opravi s hromečim pomanjkanjem prostora. Direktor galerije Tate Nicholas Serota je dejal, da bo razvoj galeriji tudi omogočil, da bo lažje držala korak z novimi trendi v svetu umetnosti.

"V minulih 50 letih so nekateri najzanimivejši vizualni umetniki za svoj medij izražanja izbrali film, performans, instalacijo in nove medije," je Serota dejal na novinarski konferenci v ponedeljek.

Otvoritveno slovesnost novih prostorov umetnosti v Tate Modern bo zaznamovala plesna predstava belgijske koreografinje Anne Therese de Keersmaeker. Slednjo si bo v Tate Modern brezplačno mogoče ogledati od 18. do 20. julija.

V prvem rezervoarju bo na ogled performans Suzanne Lacy "Crystal Quilt", v katerem je 430 žensk, starih več kot 60 let, med seboj delilo izkušnjo staranja. V drugem rezervoarju se bo s filmom "Temper Clay" predstavil južnokorejski umetnik Sung Hwan Kim.

Rezervoarje so v prostore umetnosti preuredili po načrtih švicarskih arhitektov Jacquesa Herzoga in Pierra de Meurona. Po besedah direktorja Tate Modern Chrisa Dercona bodo namenjeni predvsem "umetnosti v akciji".

Rezervoarje so izpraznili, ko je leta 1981 prenehala obratovati elektrarna. Serota je za Daily Telegraph povedal, da je bil, ko je prvič obiskal podzemne prostore leta 1993, v njih še vedno zelo močan vonj po nafti in da so delovali nekoliko strašljivo, vendar je že tedaj prepoznal njihov potencial.

Nekdanji rezervoarji bodo kot del kulturne olimpijade za javnost odprti do 28. oktobra. Nato jih bodo začasno zaprli zaradi gradnje 11-nadstropnega poslopja v jugozahodnem delu zgradbe, ki naj bi bilo dokončano leta 2016.

Ne spreglejte