Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 8.20

8 let

FOTO: Otvoritev razstave Kogoja in Fabijanića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Gliptoteki Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU) so odprli skupno razstavo slovenskega oblikovalca Oskarja Kogoja in hrvaškega arhitekta Nenada Fabijanića.

Razstavo sta odprla slovenski premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki sta njena častna pokrovitelja.

Utopija po Pahorju

Kot je ob tem dejal Pahor, je naslov razstave zelo inspirativen - Kogoj in Fabijanić v iskanju estetske utopije. In ker, kot je dejal, ne more iz svoje politične kože, bo kljub temu, da gre za prvovrstno kulturno manifestacijo, povedal nekaj iz svojih izkušenj z Jadranko Kosor, glede utopije. Kot je dejal, je bilo ob njunem prvem srečanju zelo malo možnosti, da uresničita sanje, ki sta jih imela, to je, da med seboj tisti hip precej sprta naroda in državi zaradi dolgoletnih nerešenih vprašanj znova naredita za dva prijateljska in zavezniška naroda in državi. Danes meni, da jim je to kar uspelo.

Oba umetnika po njegovih besedah predstavljata ambicioznost, dovršenost in kraeativnost obeh narodov na področju umetnosti. Umetnika vesta, zakaj sta se odločila dati razstavi naslov iskanje utopije, njegova izkušnja tako v osebnem, kot v političnem življenju pa je, da ne svet lepega in ne svet dobrega nista mogoča brez pozitivnih utopij in ne brez ljudi, ki jih živijo in vanje verjamejo.

Kosorjeva: Zgradila sva trdne mostove prijateljstva Kosorjeva je v svojem nagovoru spomnila na njuno prvo srečanje na Trakošćanu julija lani, ko je bilo, kot je dejala, le malo tistih, ki so verjeli, da jima bo uspelo. Tedaj je bilo več govora o njunih oblačilih, kot pa o njunih političnih ciljih. Na današnji večer, ki je praznik ustvarjalnosti, prijateljstva in razumevanja, pa lahko z zadovoljstvom in radostjo reče, da ta sta Pahorjem zgradila trdne mostove prijateljstva in sodelovanja med dvema prijateljskima državama, Slovenijo in Hrvaško.

Kot je še dejala Kosorjeva, je vesela in počaščena, da sta lahko skupaj prevzela pokroviteljstvo nad sijajno razstavo dveh sijajnih umetnikov in prijateljev. Izrazila je tudi željo, da bo razstava, ki bo po Zagrebu šla v Slovenijo, tam, pa tudi širše, pripovedovala o prijateljstvu, razumevanju, ustvarjalnosti in umetnosti, pa tudi o tem, da lahko samo skupaj gradimo dobro evropsko prihodnost.

Kraljeva: Slovenija in Hrvaška imata umetnike, ki so v evropskem kontekstu pomembne in ustvarjalne osebnosti

Direktorica Gliptoteke HAZU Ariana Kralj je poudarila, da imata Slovenija in Hrvaška umetnike, ki so v evropskem kontekstu pomembne in ustvarjalne osebnosti, ki so v svojih sredinah odprli nove poti, zato lahko danes, na začetku tega stoletja, govorimo o potrditvi vseh tedanjih prizadevanj.

Razstava V iskanju estetske utopije je po njenih besedah nastala kot izjemen projekt dveh umetnikov, na pobudo in pod vodstvom Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje ter v sodelovanju z Gliptoteko HAZU. Ob njej se je razvilo odlično sodelovanje med vsemi partnerji v projektu - Uradom vlade RS za komuniciranje, hrvaškim ministrstvom za kulturo, Gliptoteko HAZU in Veleposlaništvom RS v Zagrebu. Kot je še povedala Kraljeva, bo razstava po Zagrebu na ogled v ljubljanski Narodni Galeriji.

Nenad Fabijanić je povedal, da sta z razstavo s Kogojem želela predstaviti neko obdobje medsebojnega sodelovanja, ko pa je prišlo do visokega pokroviteljstva, se je zadeva spremenila. Tako se sedaj vsaj za trenutek počutita kot predstavnika nacionalnih kultur. Oskar Kogoj pa je Pahorju in Kosorjevi podaril zlato zvezdico, ki je, kot je dejal, simbol resnice, lepote in dobrote.

Odprtja razstave sta se med številnimi visokimi gosti udeležila hrvaški minister za kulturo Božo Biškupić in predsednik HAZU Milan Moguš.

Na razstavi je poleg fotografske predstavitve del obeh avtorjev mogoče videti več kot 200 izdelkov Oskarja Kogoja, od tega 66 unikatov ter vzorčne oblikovalske predmete Nenada Fabijanića in pet posebej za to razstavo izdelanih maket njegovih izbranih kamnitih klopi.

Ne spreglejte