Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 15.54

8 let

Essen, Carigrad in Pecs evropske prestolnice kulture 2010

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemški Essen, turški Carigrad in madžarski Pecs bodo v letošnjem letu nosilci laskavega naziva Evropska prestolnica kulture (EPK).

Mesta so ob tej priložnost pripravila bogat program, s katerim želijo predstaviti tako svojo kulturno dediščino kot aktualno dogajanje na področju kulture.

Porurje kot nova metropola V Nemčiji so v projekt pod naslovom Essen za Porurje vključili celotno regijo. Moto EPK v Nemčiji, ki je združil 53 mest v Porurju, se glasi Sprememba skozi kulturo - kultura skozi spremembo. Organizatorji so v program vključili 300 projektov, v sklopu katerih se bo skozi vse leto zvrstilo 2500 dogodkov.

Essen bo z EPK dobil tudi nov muzej. V eni od stavb nekdanjega rudnika (Zeche Zollverein), ki je od leta 2001 vpisan na seznam kulturne dediščine organizacije Unesco, bo vrata odprl Muzej Porurja. EPK pa bo Essnu prinesla tudi novogradnjo, in sicer bo novo stavbo dobil poznani Muzej Folkwang. Poslopje je načrtoval britanski arhitekt David Chipperfield.

Program v Essnu temelji na treh vodilnih temah Program Essen za Porurje 2010 temelji na treh vodilnih temah, in sicer so to Mitologija, Metropola in Evropa. Vanj so vključeni tako vizualne umetnosti, gledališče in jezik kot tudi kreativne industrije in festivali. Iz izhodiščne točke mitologija Porurja preko rojstva nove metropole želijo organizatorji predstaviti Porurje kot območje, ki je sposobno preko umetnosti in kulture vplivati širše na Evropo, piše na spletni strani nemške evropske kulturne prestolnice.

Pecs - mesto brez meja Pecs, ki so ga označili kot "mesto brez meja", bo skozi celo leto prek številnih dogodkov predstavil bogastvo kulturne tradicije na območju, kjer so tekom stoletij sledove pustili Nemci, Turki in drugi narodi.

Med ključnimi projekti EPK v Pecsu so izgradnja konferenčnega in koncertnega centra, ureditev kulturne četrti Zsolnay, prenova Muzejske ulice ter izgradnja Knjižnice in centra znanja južne Podonavske regije.

Muzejsko ulico v celoti prenavljajo Pesc je v 70-ih letih postal muzejski center Madžarske, poleg Budimpešte. Tedaj so v mestu oblikovali vse najpomembnejše zbirke in ustanovili večino muzejev, ki delujejo še danes. Tedaj je tudi ulica Kaptalan postala ulica muzejev. V ulici so Muzej Zsolnay, Muzej Vasarely, Zbirka Martyn, Muzej Nemes Endre in Muzej Csontvary. Za EPK ulico v celoti prenavljajo, dela so stekla junija 2009.

Carigrad - najživahnejše mesto na svetu Carigrad, večmilijonska turška prestolnica, se bo v letu 2010 predstavil kot "najživahnejše mesto na svetu". Program EPK so v mestu gradili na bogati kulturni dediščini iz različnih obdobij.

Program je sicer doživel tudi kritike, in sicer predvsem umetnikov, ki se ne strinjajo s tem, da je tolikšen poudarek na kulturni dediščini.

Carigrad je bil glavno mesto dveh imperijev Carigrad, gospodarska in kulturna prestolnica na Bosporju je daleč največje in najpomembnejše mesto v Turčiji. Njegova lega na dveh kontinentih je edinstvena, njegova več kot 2000 let dolga zgodovina izjemna. Bil je glavno mesto dveh imperijev, v njem so vladali bizantinski cesarji in osmanski sultani. Hagia Sofia sodi med največje svetovne znamenitosti. Od leta 1934 je nekdanja cerkev, ki je bila pozneje spremenjena v mošejo, muzej. Skupaj s starim mestnim jedrom je vpisana na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Ne spreglejte