Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 15. 3. 2012, 10.47

8 let

Desert Slide – indijsko začinjena glasbena poslastica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eksploziven zvok in neustavljiva energija glasbenega virtuoza Pandita Višve Mohana Bhata v družbi neprekosljive radžastanske skupine Divana sta poslušalce v Cankarjevem domu "popeljala" v Indijo.

Najžlahtnejše indijske "začimbe" Glasbena poslastica, začinjena z najžlahtnejšimi indijskimi "začimbami" – indijskimi glasbenimi mojstri, radžastansko ljudsko glasbo, tradicionalnimi indijskimi oblačili in gestami ter eksplozivno energijo –, je brez dvoma nasitila še tako zahtevno občinstvo v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma. Virtuoz na slide kitari in dobitnik grammyja Pandit Višva Mohan Bhat je svoje ustvarjalne moči združil z neobrzdano radžastansko skupino Divana, plod sodelovanja pa so poimenovali Desert Slide, ki upravičeno velja za enega najboljših glasbenih projektov zadnjih let.

Globoko v glasbeno srce Radžastana Pandit Višva Mohan Bhat si je prislužil svetovno slavo kot prvorazredni improvizator, pretanjen skladatelj in izumitelj glasbila mohan veena, 20-strunskega brenkala, nekakšne indijske slide kitare, ki v njegovih rokah streže z osupljivo rapsodijo zvokov. Njegove virtuozne solistične sprehode po strunah nenavadnega brenkala so neprekosljivo dopolnili člani skupine Divana. Pevec Anvar Khan Manghanijar je pristavil svoj čarobni glas radžastanskih globin, četverica glasbenikov – Prithviraj Sureš Mišra (tabla), Gazi Khan Barna (kartâl), Feiruz Khan Manghanijar (dholak) in Ghevar Khan Manghanijar (kamančija) – pa je poslušalce s tradicionalnimi indijskimi glasbili popeljala globoko v glasbeno srce Radžastana, severozahodne indijske zvezne države.

Še neustavljive energije, še eksplozivne glasbe, še šesterice iskrivih glasbenikov Sedeč prekrižanih nog na odru, oblečeni v dhoti (spodnji del obleke) in kurto (srajca) ter bosonogi so indijski glasbeniki dobro uro in pol navduševali s pravimi glasbenimi maratoni iz radžastanske zakladnice ljudske glasbe. Nič nenavadnega, da je poslušalstvo hotelo še … še neustavljive energije, še eksplozivne glasbe, še šesterice iskrivih glasbenikov, ki so z glasbo sejali mir, ljubezen in harmonijo. V bisu so iz občinstva, ki so ga ob plutju po radžastanskih glasbenih vodah nemalokrat pošteno zasrbeli podplati, izvabili sramežljivo pevsko pomoč, iskren smeh ob izvirnem glasbenem slovesu in huronski aplavz.

Ne spreglejte