Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
10.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 7. 2013, 10.26

8 let, 5 mesecev

Dela Eve Petrič tudi na jumbo plakatih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
New York, Maribor, Dunaj, to je samo nekaj mest, v katerih je umetnica Eva Petrič v zadnjem času predstavila ali predstavlja svoje delo.

Od 29. maja do 26. junija je umetnica Eva Petrič razstavljala v izložbah znane trgovine Bergdorf Goodman na Peti aveniji. Umetniški direktor manhattanske prodajalne David Hoey je instalacijo izbral na podlagi postavitve, ki jo je umetnica predstavljala v Buenos Airesu. Čas, ki ga je umetnici v šestih glavnih izložbenih oknih namenil, pa je bil za samostojnega razstavljavca rekorden. Po navadi postavitve trajajo teden ali dva, Petričeva instalacija Gray Matter - Language of Shadows (Siva snov - jezik senc) je bila na ogled postavljena štiri tedne. S to postavitvijo pa se je slovenska avtorica znašla v zanimivem "klubu umetnikov", v zgodovino razstav v tej izložbi se je namreč zapisal tudi Andy Warhol.

S projektom, s katerim je gostovala v New Yorku, se Eva Petrič predstavlja tudi v mariborski galeriji Mladinskega kulturnega centra Media Nox. Postavitev je zasnovana na analogni črno-beli fotografiji, razviti in manipulirani v temnici. Gre za prikaz senc, kot metafore za univerzalni jezik, vizualiziranje emocij, ki nas vse povezuje, ne glede na to, kdo smo.

Del razstave je tudi video White Box. Petričeva tokrat v sodelovanju z galerijo Media Nox ponuja nov White Box, belo škatlo osebnih predmetov, na katere je zapisan Maribor. Eva je na pobudo kustosinje Nine Jeze in tako k projektu povabila lokalno umetnico Majo Šivec, avtorico dogodkov ali objektov Maribora, ki simbolizirajo emotivnost mestne bolečine.

Razstavo pa umetnica prenaša tudi zunaj galerijskega prostora, s tem ko po mestu razobesi pet različnih jumbo plakatov, na katerih reinterpretira pet fotografij Maje Šivec. S plakati pa ne samo oznanja na svojo prisotnost, temveč predvsem simbolično z umetnostjo osvaja prostor, ki ga sicer zasedajo komercialne vsebine.

Projekti tudi na Dunaju Ob razstavi v Mariboru pa umetnica v sobi nekdanjega Telegrafenamta na Dunaju pripravlja dve veliki instalaciji, naslovljeni Missing Lullaby Lost, ki ju bo povezal zvok. Ob Wagnerjevi 200-letnici pripravlja muzikal o Wagnerju, hkrati pa z dvema kuratorjema pripravlja veliko razstavo na temo omenjenega skladatelja, na kateri sodelujejo najbolj vidni avstrijski sodobni umetniki. Povabili so tudi Evo Petrič. Otvoritev razstave je 17. julija, premiera muzikala pa je bila dan prej.

Poleg tega Petričeva v sklopu skupinskih razstav v galeriji Kro Art Contemporary razstavlja delo Attitude of Chemistry ter instalacijo High tide Low tide.

Ne spreglejte