Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2012,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 5. 2012, 21.32

8 let

Bralnice pod slamnikom z drugačnimi junaki in drugačnimi knjigami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi slovenski mladinski literarni festival, praznični vrh celoletnega spodbujanja prostočasnega branja, danes odpira svoj knjižni objem, ki bo vse do 22. maja grel mlade bralce po Sloveniji.

Prvi slovenski festival mladinske književnosti Mladi bralci so lani končno dobili svoj literarni festival, prvi tovrstni v Sloveniji, ki poleg priljubljene in trdno ukoreninjene Bralne značke otroke in mladino še dodatno spodbuja k prostočasnemu branju. "Festival prinaša nove bralne spodbude za učence in mentorje, predvsem pa bolj javno poudarja pomen branja in povezuje tudi druge dejavnike v okolju, kot so občine, mediji in drugi, več prazničnega bralnega živ žava je tudi za javnost in različne skupine prebivalstva," je v pričakovanju današnje slovesnosti ob odprtju festivala povedala promotorka branja Tilka Jamnik, predstavnica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, ki skupaj z založbo Miš in v sodelovanju s Knjižnico Domžale in Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin organizacijsko drži v rokah vajeti letošnjih Bralnic pod slamnikom.

Osrednja tema 2. festivala Bralnice pod slamnikom so drugačni junaki in drugačne knjige, ki po besedah Jamnikove v slovenskem literarnem prostoru zasedajo vse vidnejše mesto: "V zadnjih letih trend mladinskih knjig z drugačnimi junaki narašča; poleg prevedenih imamo tudi vrsto kakovostnih izvirno slovenskih, kar je še posebej pomembno. Gre za različne drugačnosti. To so otroci s posebnimi potrebami: bolezni, duševne motnje, invalidnost; otroci v tujejezičnih okoljih: druge narodnosti, vere, kulture, priseljenci, tudi begunci in drugi, kar je bila tudi tema otroških parlamentov v tem šolskem letu. Z branjem in knjigami smo poskušali povezati te debate in priprave na njih. Književnost predstavlja drugačne junake in pri bralcih razvija občutljivost zanje. 'Drugačne' knjige pa so tudi namenjene tem 'drugačnim' bralcem, kot na primer lažje berljiva besedila in knjige z več likovnega gradiva (za oklevajoče bralce, otroke s posebnimi težavami pri branju), večjezične knjige (za otroke neslovenskih staršev in slovenske otroke v tujejezičnih okoljih), tipne slikanice (za slepe in slabovidne otroke)."

Praznični vrh ciljno naravnanega dolgotrajnejšega bralnega procesa Festival je praznični vrh ciljno naravnanega dolgotrajnejšega bralnega procesa, saj mladi bralci z različnih koncev Slovenije že od začetka šolskega leta dihajo za majski festival. Ena od češenj na vrhu smetane festivala bo njegovo današnje odprtje s srečanjem zlatih bralcev v kulturnem domu v Radomljah s častno gostjo Barbaro Miklič Türk. Prireditev bo požlahtnil pisatelj in igralec Andrej Rozman Roza, zbrane bosta pozdravili tudi tuji gostji, nizozemska pisateljica Joke van Leeuwen, ki v svojih delih spodbuja k strpnosti, in dr. Katja Wiebe, strokovnjakinja za slovanske mladinske književnosti iz Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu (IJB).

V sedmih festivalskih dneh med 15. in 22. majem se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov, ki bodo mladim knjižnim moljem približali ne le branje, ampak tudi slovenske ustvarjalce mladinske književnosti: Janjo Vidmar, Aksinijo Kermauner, Barbaro Hanuš, Gajo Kos, Nino Mav Hrovat, Marjano Moškrič, Matjaža Pikala, Dima Zupana, Damijana Stepančiča, Slavka Pregla in druge. V petek bodo organizatorji stiskali pesti za sončne žarke, saj se obeta festivalski dan na prostem s programom otrok iz vrtcev in osnovnih šol, katerim je petkovo dogajanje tudi namenjeno, v popoldanskem času pa bodo na svoj račun prišle še družine. Ta dan se bo pisateljica Janja Vidmar srečala z nagrajenci festivalskega literarnega natečaja Drevo besed, katerega zmagovalci so Nina Bešter (OŠ Rodica), Lara Kikelj (OŠ Podbrdo), Jan Erzetič (OŠ Bovec), Lucijana Kraljevič (OŠ Trzin), Sara Pačnik (OŠ Jurija Vege Moravče), Aljaž Skok (OŠ Dušana Muniha Most na Soči), Špela Skočir (OŠ Simona Gregorčiča Kobarid) in Maruša Rožič (OŠ Dob).

"Komaj čakam strokovno srečanje o spodbujanju literarne in likovne ustvarjalnosti pri otrocih in mladih Ustvarjalnost mladih – vsekakor spodbujati, a do kod?, ki bo v torek, 22. maja. Ker se rada potepam, bi rada spremljala festival in njegovi gostji, nizozemsko pisateljico Joke van Leeuwen v Kamniku, Radovljici in Sežani ter našo pisateljico Barbaro Hanuš na podružničnih šolah v okolici Domžal, v Drežnici in Špetru, želela bi biti na sklepni prireditvi festivala v Tolminu, prav tako 22. maja. Z veseljem se bom udeležila gostovanj pisateljev in ilustratorjev v nekaterih skupinah mladih bralcev po osnovnih šolah, s katerimi po malem sodelujem skoraj že vse od začetka šolskega leta – kar je moje osrednje delo pri festivalu. In izvedla bom srečanje s starejšimi bralci v Knjižnici Domžale, prireditev za medgeneracijsko branje. Sem vam rekla, da je festival Bralnice pod slamnikom prava 'češnjeva torta'!" končno popotnico festivalu pristavi Jamnikova.

Ne spreglejte