SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arheologi bi cenzurirali Damiena Hirsta

2

termometer

Akademiki z arheološkega oddelka univerze v Leicesteru so zgroženi nad razstavljeno fotografijo, na kateri 16-letni Hirst pozira z odrezano glavo mrtveca.

Najbogatejši še živeči britanski umetnik je morda zadnje čase že vajen, da nad njegovimi novejšimi deli niso najbolj navdušeni umetnostni kritiki, a tokrat so se jim pridružili še arheologi. Arheološki oddelek univerze Leicester je namreč objavil sporočilo za javnost, v katerem so izrazili ogorčenje nad eno izmed fotografij, ki je del razstave Hirsta in Jacoba Epsteina v galeriji The New Art Gallery Walsall z naslovom Rojstvo, smrt in religija.

Gre za fotografijo With Dead Head, na kateri umetnik pozira z odrezano glavo mrtveca, ki je bila posneta v mrtvašnici v Leedsu leta 1981, ko je bil Hirst še najstnik. Galeriji v Walsallu sta se zaradi nje pritožila Matthew Beamish in Sarah Tarlow, oba profesorja na leicesterskem arheološkem oddelku, ki menita, da je javno prikazovanje mrtveca nespoštljivo in v nasprotju z etičnimi standardi. Hirst naj bi z razstavljanjem slike zlorabil zaupanje pokojnika, ki je svoje telo prepustil znanstvenikom, poleg tega pa bi njegov obraz lahko prepoznali svojci. Črno-bela fotografija, na kateri je smejoči se 16-letnik, je "umetniško delo" sicer postala šele deset let po tem, ko je bila posneta, ko je Hirst svoje delo začel posvečati soočanju s smrtjo. Leta 1991 je namreč nastalo tudi njegovo slavno delo Fizična nezmožnost smrti v mislih živečega, pri katerem je v formaldehid potopil morskega psa. Tako kot za serijo živali v formaldehidu je tudi za fotografijo z mrtvo glavo značilno Hirstovo raziskovanje razlik med živim in mrtvim, ki pa očitno ni všeč arheologom, ki menijo, da tovrstne fotografije spadajo v zasebno zbirko, ne pa v galerijo.

Galerija kljub pritožbi arheologov fotografije ni umaknila z razstave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin