Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2013,
11.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Damien Hirst

Sreda, 24. 7. 2013, 11.46

7 let, 12 mesecev

Arheologi bi cenzurirali Damiena Hirsta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Akademiki z arheološkega oddelka univerze v Leicesteru so zgroženi nad razstavljeno fotografijo, na kateri 16-letni Hirst pozira z odrezano glavo mrtveca.

Najbogatejši še živeči britanski umetnik je morda zadnje čase že vajen, da nad njegovimi novejšimi deli niso najbolj navdušeni umetnostni kritiki, a tokrat so se jim pridružili še arheologi. Arheološki oddelek univerze Leicester je namreč objavil sporočilo za javnost, v katerem so izrazili ogorčenje nad eno izmed fotografij, ki je del razstave Hirsta in Jacoba Epsteina v galeriji The New Art Gallery Walsall z naslovom Rojstvo, smrt in religija.

Gre za fotografijo With Dead Head, na kateri umetnik pozira z odrezano glavo mrtveca, ki je bila posneta v mrtvašnici v Leedsu leta 1981, ko je bil Hirst še najstnik. Galeriji v Walsallu sta se zaradi nje pritožila Matthew Beamish in Sarah Tarlow, oba profesorja na leicesterskem arheološkem oddelku, ki menita, da je javno prikazovanje mrtveca nespoštljivo in v nasprotju z etičnimi standardi. Hirst naj bi z razstavljanjem slike zlorabil zaupanje pokojnika, ki je svoje telo prepustil znanstvenikom, poleg tega pa bi njegov obraz lahko prepoznali svojci. Črno-bela fotografija, na kateri je smejoči se 16-letnik, je "umetniško delo" sicer postala šele deset let po tem, ko je bila posneta, ko je Hirst svoje delo začel posvečati soočanju s smrtjo. Leta 1991 je namreč nastalo tudi njegovo slavno delo Fizična nezmožnost smrti v mislih živečega, pri katerem je v formaldehid potopil morskega psa. Tako kot za serijo živali v formaldehidu je tudi za fotografijo z mrtvo glavo značilno Hirstovo raziskovanje razlik med živim in mrtvim, ki pa očitno ni všeč arheologom, ki menijo, da tovrstne fotografije spadajo v zasebno zbirko, ne pa v galerijo.

Galerija kljub pritožbi arheologov fotografije ni umaknila z razstave.

Ne spreglejte