Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2010,
15.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 11. 2010, 15.08

8 let

9. slovenski bienale ilustracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nocoj bodo v Galeriji Cankarjevega doma odprli pregledno razstavo ilustracijske produkcije zadnjih dveh let, ki je nastala na naših tleh.

Bienalni dogodek, deveti po vrsti, je letos naslovljen z naslovom Podoba knjige … knjiga podob. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Ilustratorsko sekcijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, poleg predstavljanja del starejše generacije umetnikov daje priložnost tudi mladim, ki vsak po svoje v galerijski prostor vnašajo svojo likovno avtopoetiko, svežino in nove likovne tehnike prek pripovedi pisane besede. Na razstavo je žirija uvrstila 55 avtorjev in eno skupino. Na deveti ponovitvi predstavitve domače ilustracije jih je to leto manj na ogled, kot jih je bilo mogoče v fizični obliki videti in listati na preteklih razstavah. Zanimivo je namreč primerjanje ilustracije med izvirnim formatom in formo v sami izdani obliki.

Izbor najboljšega Prav zaradi originalov, ki so v galeriji razstavljeni, vidim smisel same predstavitve, saj se tako ideja avtorja ne reproducira v tiskani medij ofsetnega ali digitalnega tiska, ampak se ideja in snov ilustracije kažeta v svoji edinstvenosti in neponovljivosti. Očitno razvidna je tako tehnika, potek samega dela, retuše in presenetljiva je sama velikost, ki se v končni tiskani obliki zmanjša in prilagodi formatu končnega izdelka knjige. Za bienale bi težko rekel, da napoveduje trende.

Bienale je le izbor najboljšega, kar je v zadnjih dveh letih nastalo v naši kulturni in literarni produkciji. Je kot opomnik in hkrati spomenik ilustraciji, eni od vej umetnostnega udejstvovanja.

Nagrada za življenjsko delo tokrat Meliti Vovk Štih Poleg pregleda dvoletne ilustratorske bere na Slovenskem je na ogled tudi izbor ilustracij. Letos bo za življenjsko delo nagrajena Melita Vovk Štih, kar je dodana vrednost razstavi, saj v Cankarjevem domu s tem nadaljujejo tudi s počastitvijo umetnikom, ki so utirali pot slovenski ilustraciji.

Breda Ilich Klančnik, kustosinja Moderne galerije v Ljubljani, je pripravila še izbor ilustratorskega opusa slikarja Vladimirja Lakoviča, še enega začetnika slovenske ilustracije. Na odprtju bienala bo nocoj žirija podelila še Smrekarjevo nagrado in priznanja.

Ne spreglejte