Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2009,
19.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 25. 10. 2009, 19.49

7 let, 12 mesecev

4. bienale vidnih sporočil Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fundacija Brumen vabi na razstavo najboljših vizualnih rešitev zadnjih dveh let. Odprtje bo 26. oktobra v Narodni galeriji, razstava pa bo na ogled do 29. novembra.

Na slavnostnem odprtju razstave bodo podelili nagrade za najboljše delo bienala in nagrade za posamezne kategorije. Ustvarjalci so lahko svoja dela na bienale prijavili v 19 razpisanih kategorijah. Dela bodo razstavljena v sklopih: črkovne vrste, znaki, osnovni set dopisnih tiskovin, celostne grafične podobe, informacijska grafika, plakati, knjige in knjižne zbirke, knjižni ovitki, katalogi in monografije, letna poročila, koledarji, embalaža, drobno gradivo, revije in časopisi, tiskani oglasi in oglasne kampanje, znamke in vrednostni papirji, ovitki nosilcev zvoka in slike, digitalna grafika in tv grafika.

Strokovni pregled oblikovalskih dosežkov Kot v Fundaciji Brumec zapisali v sporočilu za javnost, Slovenija potrebuje nacionalni strokovni pregled oblikovalskih dosežkov. Ne potrebujejo ga le oblikovalci, da preverijo svoje delo; potrebuje ga tudi gospodarstvo, kultura, izobraževalni sistem, javni sektor, država.

Konec septembra so člani komisije v sestavi: Gsus Ajax, Aljoša Bagola, Radovan Jenko, Matej Koren, Tomato Košir, Katarina Mrvar, Ranko Novak, Primož Pislak, Tomaž Plahuta, Vladan Srdić, Slavimir Stojanović, Žiga Testen in Robert Žvokelj prispela dela pregledali in na bienale uvrstili najboljša dela ustvarjena med 1. septembrom 2007 in 1. septembrom 2009.

Na razstavo je bilo uvrščenih 192 del Mednarodna žirija v sestavi: Peter Biłak (Slovaška/Nizozemska), Andrzej Klimowski (Velika Britanija/Poljska), Mark Porter (Velika Britanija), Alan Záruba (Češka) bo med 192 uvrščenimi deli na razstavo, podelila Brumnove nagrade za posamezne kategorije in veliko Brumnovo nagrado za najboljše delo bienala.

Jutri se bodo v Mestnem muzeju Ljubljana s predavanji in lastno produkcijo predstavili tudi člani mednarodne žirije. Mednarodni oblikovalski dogodek, ki je z Bienalom vzporeden se bo v muzeju pričel ob 9.45. Začel bo Peter Bilak, s predavanjem O tipografiji in drugih nesorodnih rečeh, ob 10.50 bo Andrzej Klimowski govoril o Besedi in sliki, Oblikovanje Guardiana bo predstavil ob 11.40 Mark Porter. Ob 12.30 pa bo Alan Zaruba odprl vprašanje; Ali oblikovanje še zadošča? (Vidna sporočila s češkega zornega kota)

Ustanova za promocijo vidnih sporočil, Fundacija Brumen, nadaljuje z organiziranjem prireditev, ki so pomembne za prepoznavnost, utrditev in razvoj grafičnega oblikovanja pri nas. Fundacija je po odmevni razstavi z naslovom Oblikovanje za državo, gostovanju nagrajenih del v Zagrebu, Festivalu plakata Ljubljana 09, sedaj nadaljuje s primerjavo oblikovanja na Slovenskem, 4. bienalom vidnih sporočil Slovenije in v svetu, 4. mednarodnim oblikovalskim dogodekom, podpira tudi 2. Bienale slovenske neodvisne ilustracije.

Ne spreglejte