Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2015,
18.09

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dunaj kava kavarna Julius Meinl

Nedelja, 16. 8. 2015, 18.09

4 leta, 2 meseca

Zakaj bi lahko Dunaju rekli tudi evropska prestolnica kave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ste vedeli, da ima Dunaj svojo pražarno, muzej in znamko kave? Kavoljubci se lahko ob sprehodu po Dunaju okrepčate v sedmih tradicionalnih kavarnah in tako sledite poti umetnikov in intelektualcev.

Tudi če ste na Dunaju pogosto, ga lahko ob naslednjem obisku spoznate v nekoliko drugačni luči. Odpravite se po poti poezije in poetov, ki so se od 19. stoletja naprej srečevali in navdih iskali v tradicionalnih kavarnah. Pa ne le poeti, tja so zahajali tudi preostali umetniki in intelektualci, tam razmišljali, brali, pisali, se pogovarjali.

Sprehod po znamenitih dunajskih kavarnah

Na poti je zbranih sedem kavarn, ki veljajo za prave institucije, v nekaterih pa je treba za prost sedež čakati v vrsti. To so Café Museum, Café Bräunerhof, Café Hofburg, Meinl am Graben, Café Korb, Café Landtmann (njena redna gosta sta bila tudi psihoanalitik Sigmund Freud ter pevka in igralka Marlene Dietrich) ter Café Raimund.

Vsaka od kavarn ima svoje posebnosti – morda je to posebna kava, morda so to sladice, način postrežbe. Imajo pa tudi skupne lastnosti, ena od najbolj očitnih je ta, da se zdi, da se je v njih ustavil čas: natakarji so oblečeni v posebne uniforme, goste odpeljejo do proste mize, jim predstavijo ponudbo, svetujejo in po želji razložijo kaj več o zgodovini kavarne, v kateri sedite.

V slogu Dunajčanov v kavarni naročite dunajski melange

Za dunajske kavopivce je značilnih kar nekaj različno pripravljenih kav. Med najbolj znane spada kava dunajski melange (wiener melange). Gre za kavo mocca, ki jo pripravimo iz dveh meric kave in vode, postrežemo pa v veliki skodelici s spenjenim mlekom.

Različici kave melange, pri kateri spenjeno mleko nadomesti stepena sladka smetana, Dunajčani pravijo franziskaner. Še ena za Dunaj značilna kava je kapuziner, nekakšen kapučino s smetano, ki so ga na Dunaj iz Italije pripeljali avstrijski vojaki.

Fiaker je ime za dvojno belo kavo, postreženo z rumom, stepeno sladko smetano in češnjo na vrhu. Svojo kavo je dobila tudi Marija Terezija – dvojno belo kavo postrežemo v kozarcu z žličko cointreauja, na vrh pa naložimo sladko smetano in posujemo z nastrgano pomarančno lupinico.

Dunaj ima tudi svojo pražarno in blagovno znamko kave

Leta 1862 je Julius Meinl I. na Dunaju odprl trgovino z začimbami, v kateri so prodajali zelena kavna zrna, kakav, čaj, začimbe, riž in sladkor. Leta 1877 je Julius Meinl II. izpopolnil praženje kave, pri katerem kavna zrna niso prišla v neposreden stik z gorivom, kar je ohranilo kavno aromo brez priokusov in vonjev.

Leta 1912 se je podjetje s pražarno preselilo v 16. dunajsko okrožje, kjer deluje še danes. V tistem obdobju Julius Meinl ni imel le največje pražarne kave v Avstro-Ogrski, ampak je bil tudi največji izvoznik kave in čaja s tega dela sveta.

Leta 1924 je oblikovalec Joseph Binder zasnoval logotip dečka s čepico in skodelico kave, ki je z nekaj preoblikovanji še danes zaščitni znak dunajske blagovne znamke. V prihodnjih desetletjih se je blagovna znamka širila, predstavljala nove kavne mešanice in druge proizvode.

Širili so se tudi na tuje, leta 2002 so tako odprli prvo kavno hišo v ZDA, v Chicagu. Leta 2012 je znamka Julius Meinl praznovala 150-letnico, ki so jo proslavili z inovativno akcijo – skodelico Meinlove kave so gostje kavarn po vsem svetu lahko plačali s poezijo.

Muzej, posvečen kavi in drugim izdelkom z Meinlovim podpisom Na sedežu podjetja je odprt tudi muzej, posvečen kavi. V njem si lahko obiskovalci ogledajo zgodovino in razvoj znamke, številne plakate in embalažo, ki se je spreminjala skozi desetletja.

Ne spreglejte