Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2014,
12.38

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

potovanje mesto Lizbona Sydney Budimpešta Bangkok Chicago Barcelona Rim Pariz Istanbul

Nedelja, 18. 5. 2014, 12.38

4 leta, 6 mesecev

Top 25 mest na svetu – uganite, katero je zmagalo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spletna stran Trip Advisor, poznana po potovalnih nasvetih, je s pomočjo svojih obiskovalcev sestavila seznam 25 mest, ki jih morate obiskati.

Že šesta lestvica top 25 mest na svetu, ki jo je sestavila omenjena spletna stran, je sicer postregla s kar nekaj spremembami, a kot vsako leto velja za najbolj merodajno, saj je nastala na podlagi milijonov mnenj uporabnikov spletne strani. Izbor najboljših mest je tako narejen s posebnim računalniškim algoritmom, ki določa uvrstitve na podlagi kakovosti in količine posameznih ocen. In kaj v grobem kaže lestvica?

Vse večji in močnejši je vpliv azijskih destinacij, saj je na lestvici kar šest azijskih mest, obenem pa se kar nekaj izmed teh vztrajno vzpenja proti najboljšim desetim. Pripravite denar in začnite kupovati letalske vozovnice. Svet je vaš! Pa še nekaj: srečo imamo, da nam je veliko mest sorazmerno blizu.

25. San Fancisco, Združene države Amerike

Mesto z znamenitim mostom in bližnjim razvpitim zaporom Alcatraz ponuja številne znamenitosti, med katerimi ne smemo spustiti vožnje s starinskim tramvajem in odlične italijanske kulinarike, ki slovi daleč naokoli po ZDA. Popotniki si lahko ogledajo hribe v okolici mesta, kulturna raznolikost pa mesto dela posebno v vseh pogledih.

24. Chiang Mai, Tajska

Chiang Mai je veliko bolj zeleno in mirno kot večina tajskih mest. Severna prestolnica, ki jo imenujejo tudi severna vrtnica Tajske, ponuja izlete, zgodovinsko popolnost in zgodbe, ki jih drugod na Tajskem ne boste našli. Mesto je polno prelepih templjev, v njegovi okolici pa je ogromno stvari, ki jih preprosto morate videti.

23. Lizbona, Portugalska

Srednjeveška Lizbona ponuja popotovanje v čase, ko so bili v Lizboni vitezi, in obenem na prekrasne plaže, ki jih v poletnih mesecih težko premaga katero drugo mesto. Nad mestom se dviga hrib in na njem grad Sao Jorge, podobna arhitektura pa se vije skozi celotno mestno jedro.

22. Sydney, Avstralija

Čeprav je Sydney mesto, ki se vsak dan širi, še vedno ostaja v "lasti" narave in njenih lepot. Naravni parki, ki jih ljudje obožujejo, mestu dajejo dušo in srce, bližina morja pa polni pljuča turistom in popotnikom, ki se ustavijo v mestu, ki velja tako za nepozabno dopustniško točko kot za pravu žurersko destinacijo.

21. Budimpešta, Madžarska

Budimpešta je obdana s prekrasno naravo, griči in ravnicami, Donavo in starim mestnim jedrom, ki se mu ni mogoče upreti. V tem plašču lepote vabi popotnike, da se ustavijo na znamenitem mostu, ki povezuje Budim s Pešto, in se zazrejo v daljavo, da bi videli, kako so se brazgotine srednjega veka pomešale z novimi ranami druge svetovne vojne. V mestu so številni vrelci termalne vode, zato je obisk enega od termalnih kopališč nujen.

20. Bangkok, Tajska

Bangkok je vrhunec azijskega vstajenja. Mesto, ki je nastalo v le 250 letih, ponuja vse od budističnih templjev do templjev greha, od lepote narave do lepot arhitekture, od bogatega sveta do revnega nasprotja, od veleblagovnic do tržnic, od sonca do dežja. Bangkok je mesto, ki ponuja obiske templjev, kakršnih še niste videli, in nočno življenje, kakršnega si morda celo ne upate doživeti.

19. Cape Town, Južna Afrika

Cape Town je unikatno pribežališče za tiste, ki si želijo na eni strani neokrnjene narave v bližini mesta, po drugi strani pa poležavanja na dolgih plažah. Dih jemajoče gore obkrožajo daleč najbolj razvito in največje južnoafriško mesto, ki še vedno kaže svoje kolonialne zametke v vsakem koščku arhitekture.

18. Chicago, Združene države Amerike

Chicago je bil od nekdaj trdnjava ameriškega srednjega zahoda, zibelka bluesa, valilnica jazza in dom prvih ameriških ultravisokih nebotičnikov. Ne smemo pa pozabiti na veter in domala najboljše klube stand up komedije v ZDA.

17. Dubaj, Združeni arabski emirati

Če vas ne zanima zgodovina, ste pa bolj navdušeni nad trgovinami in presežki, če vas zanima futuristični pogled na svet, potem ni boljšega mesta, kot je Dubaj. Nekaj najvišjih zgradb, nekaj najbogatejših Zemljanov, nekaj najlepših plaž, umetni otoki in smučišče sredi puščave. Dovolj za atrakcijo, ki ji pravijo tudi mesto zabavišče.

16. St. Peterburg, Rusija

Mestu pravijo tudi ruski pobeg v svet ali rusko okno na zahod. Za razliko od Moskve je St. Peterburg veliko bolj neoklasicističen, veliko arhitekture so zasnovali bogati Italijani, kar daje mestu precej evropski videz. V mestu si lahko čez dan ogledate številne galerije, ponoči pa še številčnejše klube.

15. Barcelona, Španija

Barceloni je uspelo staro in novo združiti v posebno mešanico, ki je domačinom in turistom všeč tako zelo, da mesto vse bolj postaja metropola, ki je v Evropi ne morete izpustiti. Večina mesta je videti tako, kot je bilo pred stoletji, na plažah v bližini mesta pa najdete vse od modernih resortov do hišk, ki vas bodo sprejele v svoj objem.

14. Buenos Aires, Argentina

Vzdevek Pariz Južne Amerike ni odveč: Buenos Aires je mesto, ki v sebi nosi bogato evropsko izročilo, velikost največjih in zapuščino arhitekture prednikov. Kljub vsemu temu mu je uspelo ohraniti strast Latinske Amerike s svojimi prelepimi parki in kavarnicami na pločnikih.

13. Firence, Italija

Firence so videti, kot da bi se ustavile v preteklosti. Prelepo renesančno mesto je dom najlepšim italijanskim, če ne celo svetovnim muzejem, katedralam, cerkvam, ulicam in trgom. Mesto vas popelje v zgodovino in vam pokaže vse tisto, kar skriva v sebi, če le želite vedeti in slišati njegovo bogato in presunljivo zgodbo.

12. New York, Združene države Amerike

New York velja za središče urbane kulture, središče vsega tistega, kar pomeni beseda Zahod. Če se odločite za sprehod skozi njegove ulice, za vožnjo s kolesom po parkih ali pa za raziskovanje "downtowna", boste zadovoljni. Mesto, ki nikoli ne spi, veliko jabolko, skratka, New York. Morate ga videti.

11. Berlin, Nemčija

Tako kot London in Pariz je Berlin zakladnica stoletij razvijajoče se kulture, umetnosti, glasbe in arhitekture Evrope. Berlin je kot nekakšen časovni stroj, s katerim se lahko popeljete vse od davnih časov srednjega veka do Berlinskega zidu polpretekle zgodovine. Nočno življenje v podzemlju mesta pa je eno najbolj razvratnih na svetu. Le odkriti ga morate.

10. Šanghaj, Kitajska

Veselje in užitek Šanghaja se začneta na ulicah, kjer se odvija vsakodnevno dogajanje mesta, ki velja tako za metropolo kot dom številnim malim ljudem. Mesto nasprotij, mesto razsežnosti, mesto drugačnosti. Nikakor pa ne smete izpustiti šanghajskega muzeja, templja Jade in tržnice Dongtai, ki so edinstvena izkušnja na svetu.

9. Siem Reap, Kambodža

Čeprav je mesto Siem Reap sorazmerno novo, pa je okolica nekdanjega Angkor Wata, mesta templjev, tako stara, da se ji ne morete upreti. Gre za najstarejše in največje mesto templjev na svetu, gre za največji verski spomenik na Zemlji in kar ponuja Angkor Wat s svojo zgodovino, to ponuja Siam Reap za sproščanje in zabavo.

8. Hanoj, Vietnam

Hanoj je mešanice vzhodnega in zahodnega, ki se preliva iz vietnamskega sloga tradicije v francoski kolonialni slog, a na srečo je bilo mesto stoletja nedotaknjeno in se mu je uspelo izogniti vojnam. Še bolj živahno kot nekoč je mesto danes dom največjih tržnic, muzejev, gledališč in nočnega življenja.

7. Pariz, Francija

Na sedmo mesto se je povzpela zakladnica evropske kulture Pariz. Mesto v sebi skriva stoletja zgodovine, umetnosti, arhitekture in človeškega ustvarjanja, raziskovanja, hotenj. Teden dni je premalo, da obiščete mesto, 14 dni je ravno prav, da ga začutite, če lahko, v Parizu ostanite mesec dni in zadihajte s francosko prestolnico.

6. Marakeš, Maroko

Vonj začimb, ki se vije skozi ulice čarobnega Marakeša, se je vtrl v vsako poro mesta in čaka, da ga posrkate vase kot najbolj vroč in okusen čaj. Številni bazarji, mestno jedro, ki razkazuje tradicionalno maroško življenje, in pogled na gorovje Atlas. Čudovito izhodišče, da obiščete Orient.

5. Praga, Češka

Praga je bila od nekdaj evropska politična in gospodarska sila srednjeveške Evrope. V postsocialističnem času mesto doživlja preporod, ki ga morete doživeti, saj se spreminja v prestolnico, kot je bila nekoč, mesto pa je našlo popolno ravnotežje med starim, nekdanjim in novim.

4. Peking, Kitajska

Peking velja za eno največjih in obenem najstarejših naselbin na svetu. Z zgodovino, daljšo od tri tisoč let, je mesto dom številnim spomenikom, med katerimi ne smemo izpustiti Velikega kitajskega zidu in Prepovedane palače.

3. London, Velika Britanija

Nekdanja prestolnica nekoč največjega imperija na svetu je danes največja mešanica vsega sveta. London je postalo mesto, v katerem se govori več kot 300 jezikov, prav toliko različnih kultur, kulinarik in umetnosti pa se zliva v eno mesto, ki še vedno ohranja svojo lastno starodavno moč.

2. Rim, Italija

Rim z Vatikanom ali Vatikan z Rimom? Vseeno! Mesto je eno najpomembnejših na svetu in svojega pomena ni izgubilo vse do danes. Zapuščina, ki sega približno 2500 let v preteklost, restavracije in večno mesto, vera in zabava. Vse to je Rim.

1. Istanbul, Turčija

Najboljši, zmagovalec, na vrhu je Istanbul. Na eni strani Evropa, na drugi Azija, mesto, razpeto med dve celini, ki raste, raste in raste. Vez med krščanstvom, islamom in budizmom, vez med kulturami, ki se prepletajo tisočletja, kulinarika, ki nas vedno znova osvoji, in kava, ki diši že zgodaj zjutraj. Istanbul ponuja vse to in še več, razvija se in raste, če ga boste obiskali, pa ne smete izpustiti največjih mošej in cerkva, zvečer pa se morate osvežiti v enem od luksuznih termalnih kopališč. Čudovito!

Ne spreglejte