SiolNET. Trendi Potovanja
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (24): Maistrov stolp na Zavrhu

Stolp v vasi, kjer je počitnikoval Rudolf Maister

0,38

termometer

Zavrh, razgledni stolp
Foto: Tatjana Vogrin

V vasi sredi Slovenskih goric stoji stolp, ki so ga postavili v spomin na generala Rudolfa Maistra, z njegovega vrha pa se ob jasnem vremenu ponuja čudovit razgled.

Rudolf Maister-Vojanov, slovenski general, pesnik in intelektualec, borec za severno mejo, se je rodil v Kamniku in umrl na Uncu, njegovo življenje pa je najbolj pomembno zaznamoval Maribor. In obratno - Maister je s svojimi vojaki poskrbel, da je Maribor z okolico po razpadu Avstro-Ogrske ostal slovenski. Manj znano je, da je Maister po upokojitvi rad počitnikoval na Zavrhu, v vasi v Slovenskih goricah, kamor ga je v svojo hišo vabil prijatelj Franjo Štupica.

V spomin na generala Maistra so na Zavrhu leta 1963 postavili lesen stolp, za katerega je načrt izdelal Maistrov sin Borut. 25 metrov visok stolp je leta 1979 neurje tako močno poškodovalo, da so ga morali odstraniti, na njegovem mestu pa so leta 1981 postavili nekoliko nižji, a kovinski razgledni stolp, ki stoji in z razgledom navdušuje še danes.

Maistrov stolp, Zavrh Foto: Nina Vogrin

Stolp stoji na 343 metrih nadmorske višine, na vrhu slemena nad Pesniško dolino, in ponuja čudovit razgled na okolico, Pohorje, Kozjak, Boč in Donačko goro, ob ugodnih vremenskih razmerah vidite vse do madžarske ravnine.

Predvsem jeseni in spomladi zato ne bodite presenečeni, če boste na vrhu naleteli na kakšnega navdušenega fotografa, če pa ste med njimi tudi vi, še en namig: na stolp se povzpnite ob sončnem vzhodu, ko doline med slovenskogoriškimi griči prekrivajo pravljične meglice.

Zavrh, razgledni stolp Foto: Tatjana Vogrin

Zavrh, razgledni stolp Foto: Tatjana Vogrin

Zavrh, razgledni stolp Foto: Siol.net

Zanimivosti v bližini

Jezera v dolini Pesnice

Če se s hriba spustite v dolino na severu, se lahko sprehodite ob petih umetnih jezerih v Pesniški dolini. Največje je Perniško, ki je del krajinskega parka Jareninski dol, za tistega z najbolj naravnim videzom velja Komarnik, okoli katerega je speljana tudi učna pot, medtem ko tistega pod vasjo Sveta Trojica in tamkajšnjo znamenito cerkvijo obkrožajo menda zdravilne energetske točke.

Jezero Komarnik in grad Hrastovec v ozadju Jezero Komarnik in grad Hrastovec v ozadju Foto: Tatjana Vogrin

Grad Hrastovec

Hrastovec velja za enega najlepših gradov na Štajerskem, prav tako pa je eden največjih ohranjenih gradov v Sloveniji. Prvič so ga pisno omenili leta 1443, danes pa v njem socialno-varstveni zavod, notranjost pa si lahko ogledate le po predhodnem dogovoru. 


Preberite še:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 142
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin