SiolNET. Trendi Potovanja
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sredi mesta vsako zimo nastane stena za ledno plezanje #video #foto

1,23

termometer

Liberec, ledno plezanje
Foto: Reuters

Nekdanji kamnolom je zdaj priljubljena točka plezalcev.

V mestu Liberec na severu Češke imajo vsako zimo, ko mraz dovolj pritisne, prav posebno atrakcijo za rekreativce. Kombinacija naravnega izvira vode in nizkih temperatur poskrbi za ledeno pravljico, tamkajšnji nekdanji kamnolom pa postane vadišče za ledno plezanje.

"To točko smo odkrili pred petimi leti, ko smo imeli hudo zimo," je za AP povedal vodja plezališča Vaclav Balsanek, "opazili smo, da je tukaj naravni izvir, ki je takrat zamrznil. Nato smo izvedeli, da je to območje v lasti mesta, bilo je zapuščeno in umazano, zato smo ustanovili civilno združenje in začeli ta kraj urejati. Zdelo se nam je super, da bi imeli ledeno steno, do katere se lahko pripelješ kar s tramvajem."

Ledeno plezališče zdaj ni naravnega izvora, ustvarijo ga z zlivanjem vode čez steno, za nastanek ledene stene pa je nujno, da so temperature pod lediščem vsaj pet dni zaporedoma.

Liberec, ledno plezanje Foto: Reuters

Liberec, ledno plezanje Foto: Reuters

Liberec, ledno plezanje Foto: Reuters

Liberec, ledno plezanje Foto: Reuters

Najvišji del ledene stene ima 25 metrov, vsako leto je v povprečju odprta od dva do tri tedne. A plezališče deluje, tudi ko ni pogojev za nastanek ledu, v toplejših mesecih tam plezajo po skalah, uredili pa so tudi ferato.

Preberite še:

Maja Šuštar Sportal Doktorica biomedicine se znajde tudi s cepini; kar se ji je sprva zdelo strašljivo, ji je danes v užitek ledno plezanje Domžale 2018 Sportal Spektakel ob domžalski garažni hiši in sodček, ki je teden dni zmrzoval v ribarnici #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin