Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 9. 2014,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

krompirjeve počitnice

Torek, 30. 9. 2014, 8.43

8 let

Split, mediteranski cvet, ki vas bo popeljal v neke druge čase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Biser srednje Dalmacije vas bo ponesel v antične čase. Ko se boste namerno izgubljali med belimi kamnitimi ulicami, naj vam nekaj namigov, kaj si ogledati ali doživeti, pomaga preživeti nepozabne dni.

Morda nekaj namigov, da bo raziskovanje mesta lažje steklo:

1. Dioklecijanova palača, poznoantična arhitekturna lepotica, ki je prišla na Unescov seznam svetovne dediščine leta 1979. Dom rimskega cesarja Dioklecijana je razdeljen na severni del, ki je služil kot obrambna utrdba in skladišče, in južni del, ki je obrnjena proti morju in je bila namenjena bivanju cesarjeve družine.

2. Pa nikar se ne pozabite vzpeti na stolp pri katedrali, saj je pogled daleč naokoli vreden vsake stopnice, ki jo boste premagali do razgledne točke!

3. Iz višav se spustite tudi v podzemlje, v kletne prostore Dioklecijanove palače. Temelji za palačo so v preteklem obdobju bili namenjeni odlaganju, danes, ko so očiščeni, ponujajo čudovit ambient za razstave, glasbene nastope, sejme …

4. Jupitrov hram je hram, ki je bil prvotno posvečen vrhovnemu rimskemu božanstvu. Pred njem se bohoti stara egipčanska sfinga. Pozneje so ga uporabljali kot krstilnico, ki so jo poimenovali po svetniku Janezu Krstniku.

5. Splitska katedrala sv. Dujme, ki je mimogrede zaščitnik mesta Split, je bila prvotno Dioklecijanov mavzolej. Vzemite si čas za rezbarjena vhodna lesena vrata s 14 slikami z versko vsebino.

6. Neoresenančni biser, Hrvaško narodno gledališče, se nahaja v severnem mestnem jedru. Prepoznali jo boste po bogatem pročelju in rumeni barvi. Stavba s konca 19. stoletja je dom baletnemu, dramskemu in opernemu ansamblu. Če vas bo pot v Split zanesla v poletnih mesecih, se nekako od srede julija do srede avgusta odvija eden dveh najpomembnejših festivalov, to je Splitsko poletje, ki bo napolnilo kulture željne duše s plesom, z glasbo, igro in razstavami. Drugi najbolj znan festival so Maruličevi dnevi, to je festival hrvaške drame in avtorskega gledališča, ki potekajo konec aprila.

7. Marjan – ne, dame, ne namigujemo na kakšnega čednega dalmatinskega lomilca src, temveč na zeleni polotok s tem imenom. Ta je zeleno srce samega Splita, kamor se zlivajo reke sprehajalcev, tekačev, zaljubljencev, ljubiteljev piknikov in vseh, ki se radi umaknejo v svežino zelenega rastja in použijejo mir. Nahaja se zahodno od Rive in palače, s 347 hektarji pa nudi dovolj mirnih kotičkov za sprostitev. Je park in gozd, tam stojijo grad in nekaj cerkvic.

8. Split, nogomet, Hajduk, stadion … skupne točke za veliko ljubezen. No, splitski ponos je bil zgrajen leta 1979, postavlja se s školjkasto obliko, ker je tako veličasten, narejen po načrtih arhitekta Borisa Magaše, je dobil svojo kopijo v malezijskem mestu Selangor. Vsekakor vredno ogleda, če ste zvesti ljubitelji nogometa, je ogled obvezen!

9. Ko boste utrujeni po pohajkovanju po zgodovini, se prepustite ležernosti bogate splitske rive, kjer vas bodo pogled na morje, palme, klepet s prijatelji, kava in hladen sladoled spomnili, da ste na počitnicah, da za skrbi in težke teme ni prostora. Edine skrbi, ki so vam dovoljene, so tako imenovane "sladke" skrbi: kje si boste napolnili želodčke …

10. In zadnja ter zelo pomembna točka turističnih zanimivosti: dobra in prava lokalna hrana! Poklepetajte z domačini, kje se dobro in lokalno je. Naj vam ne bo nerodno, tako boste lahko res popolno zaokrožili vtis o mestu, ki vas bo gostilo nekaj dni. Hrana, značilna za kraje, kjer počitnikujete, je vendar najslajši del vsakega potovanja, saj skozi brbončice vzbudimo največ čustev in čez čas, ko smo v svojem običajnem življenjskem ritmu, tudi najlepše spomine na trenutke, ki smo jih nekje doživeli.

Ne spreglejte