Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nizozemska turizem

Petek, 24. 4. 2015, 11.47

8 let

Slovenka, ki Nizozemce vabi na počitnice v svojo domovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tina Batistuta je Slovenka, ki jo je iz doline Soče na Nizozemsko ponesla ljubezen, tam pa je ustanovila podjetje, s katerim Nizozemce vabi na počitnice v Slovenijo.

Tina Batistuta je ena tistih zdomk, ki jih je v tujino odnesla ljubezen, a ob tem ni pozabila na ljubezen do domovine. Tina stoji za spletno stranjo Mijn sLOVEnië*, prek katere promovira Slovenijo, s tem pa je zapolnila tudi novo tržno nišo.

Poslanstvo portala in povezanih aktivnosti je preprosto – pritegniti več Nizozemcev in flamskih Belgijcev na počitnice v Slovenijo, hkrati pa jim olajšati njihovo načrtovanje. Pomemben del je že samo ozaveščanje o tem, kje Slovenija je in kaj ponujamo. "Še drugim sem hotela pokazati, kakšne lepote imamo pri nas" "Slovenijo imam resnično rada. S selitvijo na Nizozemsko nisem želela izgubiti tega stika, poleg tega pa sem hotela še drugim pokazati, kakšne lepote imamo pri nas. Ta želja je postala še močnejša, ko sem videla, da tega večina Nizozemcev še ne ve," nam je zaupala Tina, ki je v ta namen lani ustanovila podjetje Mooie besede, agencijo za komunikacije v turizmu s sedežem v Haagu, prek katere potencialnim turistom ponuja številne storitve.

Turisti ne pridejo sami od sebe Slovenske destinacije in večji turistični ponudniki, ki potrebujejo predstavnika na Nizozemskem in v Belgiji, namreč že nekaj časa niso imeli podobnega servisa, čeprav je tako imenovani Beneluks četrti najpomembnejši trg za slovenski turizem. Mooie besede torej ponuja promocijske storitve za tiste, ki se zavedajo, da turisti ne pridejo sami od sebe.

Privlačijo jih aktivne počitnice v neokrnjeni naravi, ki je naš glavni adut Tolminka pravi, da je naš glavni adut narava, še posebej divja narava. "Nizozemci tega nimajo, saj je pri njih vsak košček zemlje urejen. Poleg tega imajo radi gore in vino, saj tudi tega sami nimajo," opaža Tina. V Sloveniji največ nizozemskih prenočitev zaznavajo ravno v gorskih in termalnih destinacijah.

"Radi imajo pohodništvo, kolesarjenje in druge vrste aktivnih počitnic ali samo uživanja v naravi. Sama najbolj promoviram pohodništvo, saj v tej kategoriji res najlažje pritegnemo. Veliko jim pomeni tudi kopanje – torej morje, jezera in bazeni," dodaja.

Nizozemci tudi potencial za hotelirje? Še vedno je največ povpraševanja po kampih, a Tinin cilj je pritegniti tudi druge vrste gostov, ki se jih do zdaj ni toliko nagovarjalo. "Nizozemci gredo radi v hotele, a pri nas tega še ni toliko čutiti," pravi Tina, kot namig pa dodaja: "Če ponujate nastanitev in imate tudi bazen, je večja verjetnost, da bodo Nizozemci prišli k vam na počitnice."

Rezultati bodo vidni na dolgi rok 30-letna podjetnica pravi, da je odziv dober, čeprav gre šele za začetek aktivnosti. "Že vsi moji znanci kar naenkrat želijo v Slovenijo. Tako kot je vedno v turizmu, pa bodo tudi z Mijn sLOVEnië pravi rezultati vidni na dolgi rok." Gre namreč za grajenje prepoznavnosti. Njen cilj je, da ljudje pridejo v Slovenijo, ker si to želijo, ne zaradi enkratne in poceni akcijske ponudbe.

Poslovno okolje na Nizozemskem je odlično za začetnike Tina, ki jo je na Nizozemsko odneslo zaradi izbranca Michaela, je pred tem delala v slovenskih turističnih organizacijah, na Nizozemskem pa sta ji všeč sproščenost in neposrednost ljudi. Pravi, da je med Slovenci in Nizozemci precej podobnosti, po enem letu pa ji ni tuj niti njihov jezik, ki je, kot pravi, neka mešanica med angleščino in nemščino.

"Tudi sicer vse dobro deluje, je urejeno, poslovno okolje pa je sploh odlično za začetnike. Najbolj mi je všeč to, da davke plačaš sorazmerno s tem, koliko zaslužiš. Če ne zaslužiš nič, nič ne plačaš oziroma celo dobiš davke nazaj. Če veliko zaslužiš, pa seveda tudi veliko plačaš, kar je edino pravilno," pravi Tina, ki je najprej razmišljala o tem, da bi ohranila stalni naslov v Sloveniji in tu odprla podjetje, a si je hitro premislila, ko je ugotovila, da bo na boljšem, če to stori na Nizozemskem.

*Mijn sLOVEnië v prevodu: Moja Slovenija

Ne spreglejte