Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
30. 3. 2016,
16.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Sreda, 30. 3. 2016, 16.28

6 let, 7 mesecev

Skrivni vrt bo po sto letih spet odprt za svetovno javnost

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Pekinško Prepovedano mesto, palača kitajskih cesarjev, velja za enega najbolj obljudenih krajev kulturne dediščine, kjer pa so vrata Skrivnega vrta za javnost zaprta skoraj sto let.  

Unescovo svetovno dediščino vsako leto obišče več milijonov obiskovalk in obiskovalcev, ki pa za zdaj še ne morejo vstopiti v Skrivni vrt nekdanje slikovite palače.

Nastal je v 18. stoletju, za javnost pa je bil zaprt vse od izgona zadnjega kitajskega cesarja iz dinastije Čing iz Prepovedanega mesta leta 1924.

Vsak od objektov je narejen v svojem oblikovalskem jeziku

Skrivni vrt je med zidovi palače nato desetletja propadal, zato je bil precej uničen. Vse do pred nekaj let, ko so se njegove prenove lotili kitajski in tuji konservatorji.

Prenova poteka v več fazah, že leta 2008 je bil dokončan prvi obsežni del tega velikega projekta. Velik izziv pri restavriranju kulturne dediščine pa je dejstvo, da je vsak od objektov v vrtu narejen v svojem oblikovalskem jeziku, zato je za vsakega posebej potrebna podrobna tehnična analiza, ki zagotavlja natančno osvežitev.  

Unescovo svetovno dediščino vsako leto obišče več milijonov obiskovalk in obiskovalcev, ki pa do zdaj niso mogli vstopiti v Skrivni vrt nekdanje slikovite palače. | Foto: Unescovo svetovno dediščino vsako leto obišče več milijonov obiskovalk in obiskovalcev, ki pa do zdaj niso mogli vstopiti v Skrivni vrt nekdanje slikovite palače.

Veliko niti je izgubljenih

"Veliko niti, kako je bil ta prostor zgrajen, smo izgubili," pravi izkušeni strokovnjak Henry Ng iz mednarodne organizacije za ohranjanje kulturne dediščine World Monuments Fund, ki je vključena v projekt prenove. "Življenje se zdaj vanj sicer počasi vrača, vendar pa bo vrt Qianlong namesto zasebne oaze javni prostor, kjer bo mogoče okušati izgubljeno kitajsko obrt 18. stoletja." In če bo vse po sreči, bo vrt za ogled spet dostopen leta 2020.

Prepovedano mesto so kot središče moči kitajske cesarske oblasti in bivališče dinastij Ming in zadnje Čing, ki je vladala do leta 1912, zgradili v 15. stoletju.

Kraj, ki se ne bo spreminjal

Vrt je nastal v času četrtega cesarja iz dinastije Čing, ta je želel ustvariti kraj, ki se po njegovi smrt ne bo spreminjal. In tako je tudi bilo, saj je večji del prostora ostal nedotaknjen do pred kratkega. Pri prenovi pa ne želijo doseči le nekdanjega videza, temveč uporabiti tudi izvorne tehnike, besede Henryja še navajajo na spletni strani My Modern Met.

Konservatorska ekipa je zaradi iskanja ljudi, ki še poznajo stare tehnike, odpotovala na jug Kitajske, od koder izvirajo tu uporabljene obrtniške in graditeljske tehnike.

 

Ne spreglejte