Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2010,
13.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 17. 12. 2010, 13.24

8 let, 1 mesec

Salzburg: Kjer se rojevajo najlepše pesmi in uresničujejo zimske sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dlje od Gradca, bližje od Dunaja - avstrijsko alpsko mestece se uvršča med kraje, ki ponujajo največ tistim, ki sanjajo o zasneženi in pravljično osvetljeni praznični idili.

Na nemalo panoramskih fotografijah s svojimi zelenimi baročnimi strehami kupol in mestnim gradom, ki se dviga nad mestnim jedrom, spominja na Ljubljano. V rojstnem kraju Mozarta in božične skladbe Sveta noč prebiva nekaj več kot 210.000 ljudi. Poleg slovitega skladatelja je v kraju, katerega pravljični videz izhaja iz slikovite alpske lege in urejenega arhitekturnega prepleta, predvsem srednjeveškega in baročnega, prebivala tudi slovita pojoča družina von Trapp, večini poznana predvsem zaradi svoje filmske različice Moje pesmi, moje sanje.

Za koga: za navdušence nad prazničnim decembrom in ljubitelje klasične glasbe

Kdaj: v predbožičnem času in poleti

Na pot: Z avtomobilom. Iz Ljubljane boste na cilj s krajšimi postanki predvidoma prispeli v štirih urah. Naokrog: S trolejbusom do mestnega jedra, potem peš. Zanimiva je tudi vožnja z ladjico, vendar bolj primerna za toplejši čas v letu.

Najbolj znan po: Mozartu. Z raznovrstnimi spominki (s slovitimi marcipanovimi kroglicami na čelu) na vsakem koraku vam ne pustijo niti za hip pozabiti na to, da se nahajate v rojstnem kraju največjega skladatelja.

Atrakcije iz razglednic: graščina Hohensalzburg, stolnica, Mozartova rojstna hiša, ulice starega mestnega jedra.

Najbolj fotogenične znamenitosti: Mestna panorama, posneta iz mestne graščine, in vrtovi Mirabell, kjer so se otroci s svojo varuško Mario v filmu Moje pesmi, moje sanje učili glasbene lestvice s pomočjo skladbe Do-re-mi.

Lahko mirno izpustite: Ogled Mozartovega stanovanja. Zanimivo samo, če se navdušujete nad starinskim stilnim pohištvom.

Prenočišča:

Za študentske žepe: YoHo international Youth Hostel. Postelje od 9 evrov, bogat samopostrežni zajtrk 3 evre, večerja 6 evrov.

V mejah normale: Vila von Trapp. Hišo, kjer je slovita družina stanovala pred drugo svetovno vojno, so po novem spremenili v butični hotel. Približno 50 evrov na osebo/noč. Vsekakor doživetje, vredno dodatnega evra.

Za debele denarnice: Hotel Altstadt Radisson Blu. Cena okoli 150 evrov za dvoposteljno sobo. Prestiž v mestnem središču.

Hrana in pijača: Prigriznite: kifeljce, preste in jih poplaknite s kuhanim vinom na stojnicah. Okrepčajte se: z ribjim kebabom in paello v Fisch Kriegu in vrčkom piva v eni izmed pivnic. Za petične brbončice: Riedenburg, restavracija z Michelinovo zvezdico. Sladkajte se z Mozart kroglicami, ki so na voljo vsepovsod. Ena stane 90 centov. Nakupovanje: Spominke in praznična darilca na božičnem sejmu v središču, zanimive novoletne okraske v trgovini Candela, steklo v prodajalni z več kot stopetdesetletno tradicijo Lobmeyr . Sacher torto v istoimenskem hotelu.

Večerna zabava: Koncert klasične glasbe ali ogled lutkovne gledališke predstave.

Razvajanje: vožnja s kočijo

Ne spreglejte