Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2012,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 10. 1. 2012, 14.06

8 let

Rafting na Zambeziju: "rodeo" na razjarjenih brzicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
I'm on the Highway to Hell - na razjarjenih brzicah Zambezija, ki ne dovoljujejo popravnega izpita, ob "rodeu" na razpenjeni belini pa se na obrežju afriške reke "oblizujejo" še krokodili.

Brzice od druge do šeste stopnje Skoraj enourni napotki in varnostna navodila dajejo vedeti, da se z mogočnim Zambezijem ne gre šaliti. Neusmiljeno zategnjen rešilni jopič pa spominja na steznik, saj ti ob spoju razjarjenih brzic in krokodilov na obrežju še dodatno jemlje sapo. A vse za varnost, kajti ko te Zambezi dobi v svoje kremplje, ni popravnega izpita. Osemindvajsetkilometrski rafting kot po tekočem traku streže z brzicami od druge do šeste stopnje. Zambezi je radodaren s štiricami in peticami, edina šestica – Plačljivi samomor – pa je nepremagljiva, zato jo rafti, ki jih kot igračke premetava po valovih, raje prečijo sami. Celo na svetovnih prvenstvih v raftingu na Zambeziju so morali – lahko trdim, da z veseljem – najboljši svetovni raftarji izpustiti smrtonosno šestico. Zagotovo se je še živo spominjajo slovenski Bobri, ki so pred prelomom tisočletja trikrat zapored ugnali v kozji rog vso elito in se v letih 1995–1997 ovenčali z naslovom svetovnih prvakov, leta 2001 pa jim je uspešno sledil rafting klub Gimpex Straža z zmago v šprintu in skupno četrtim mestom.

"Pojdi z menoj na Zambezi, boma lepa, boma fit" Slovenska osmerica pogumnih naslednikov The Beavers si je samozavestno nadela ime The Bravers. "Pojdi z menoj na Zambezi, boma lepa, boma fit, jes bom dobo močne roke, ti pa malo manjšo rit," smo si prosto po Mi2 dajali prepotreben pogum. Že uvodna brzica je za dobro jutro potegnila v svoje nedrje našo članico, ki je na svojem prvem raftingu – Zambezi je izvrstna izbira! – doživela ognjeni krst. Ukazi naprej, nazaj, dol in gor so narekovali ritem rafta v razpenjeni belini Zambezija, z bučanjem vode preglašeno vodnikovo kričanje pa se je kot po gluhem telefonu širilo naprej do dvojice v prvi bojni vrsti. Še najbolj usklajeni smo bili ob ukazu Dooool!, ko smo se kot miši pred dežjem v hipu skrili v raft in relativno na varnem preživeli vodno neurje nad sabo. Največkrat smo iz valov prišli kot zmagovalci, s celotno posadko na krovu, saj smo od vseh raftov izgubili najmanj potnikov … zato smo bili glavna reševalna ekipa, ki je kar naprej na raft vlekla plavalce proti svoji želji, nekatere blede in v šoku, druge že nasmejane. Rafte je kot za stavo obračalo naokoli in deveterica čelad je ničkolikokrat molela iz brzic, ki so jih nesle s skoraj nadzvočno hitrostjo.

Plačljivi samomor, Pralni stroj, Škripajoče čeljusti smrti … Adrenalinska preizkušnja šteje 19 omembe vrednih brzic, ki se nekatere šopirijo kot tridelni sestav, prav vse pa upravičijo svoje ime: Stairway to Heaven ali Highway to Hell, Plačljivi samomor, Hudičeva nočna posoda, Guliverjeva potovanja, Škripajoče čeljusti smrti, Terminator, Pralni stroj … Goreče upanje, da bom na krmi rafta uspela preživeti adrenalinsko pustolovščino brez bližnjega srečanja z Zambezijem, se je razblinilo na 18. brzici s pomenljivim imenom Pomilostitev. Zadetek na loteriji med bojem s tretjim valom štirice – razpenjena belina nas je ženski rep rafta dobesedno izbrisala z robustnega gumenjaka. Ker se vse odvije tako hitro, ti vmes kar zmanjka spominskega filma. V nekem trenutku se še trudiš veslati, v naslednjem pa te objema deroča razpenjenost, ki te po nekaj sekundah izbruhne nad gladino, da lahko urno zajameš zrak in za hip odpreš oči, dokler te v neusmiljene kremplje ne ugrabi naslednji val. V mirnejših vodah je v nizkem štartu že dvojica ali četverica močnih rok, ki te povlečejo na suho in varno … neskončno hvaležnega, saj se na gladkih skalah rečnega obrežja martinčkajo krokodilčki, ki občasno švignejo v vodo – navsezadnje ne veš, kdaj so nazadnje malicali.

Koristne informacije Država: Zimbabve Glavno mesto: Harare Uradni jezik: angleščina Verstvo: Prevladuje krščanstvo. Valuta: ameriški dolar (1 EUR = 1,274 USD) Vizum: Za državljane Slovenije je potreben, urediti si ga je treba vnaprej. Kdaj na rafting: Najvznemirljivejše doživetje na Zambeziju obljubljajo od julija do sredine februarja, posnetki so oktobrski. Zdravstveno opozorilo: Pogojno obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici, priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A in B ter tifusu, obvezne tablete proti malariji in potrebna zaščita z repelenti.

Ne spreglejte