Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2011,
7.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 3. 2011, 7.31

8 let, 2 meseca

Porto: mesto odličnega vina in pisanih stavb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Porto leži na severu Portugalske in se lahko pohvali s številnimi vinskimi kletmi, svetovno znanim vinom portovcem in bogato kulturo.

Pogled na mesto in v ozadju stolp Torre dos Clerigos Porto je drugo največje mesto Portugalske in eno najstarejših evropskih središč, ki leži na severu države, tik ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean. Leta 1996 je bil razglašen za Unescovo svetovno dediščino. Znan je predvsem po svojem vinu – portovcu, številnih vinskih kleteh, Eifflovem mostu (tisti Eiffel, ki je naredil tudi sloviti pariški stolp) in pisanih stavbah, ki jih namesto fasade krasijo keramične ploščice. Na reki Douro lahko še danes vidimo čolne, s katerimi so v preteklosti prevažali vino, danes pa služijo bolj kot okras in so skupaj z Eifflovim mostom ena najpogostejših podob na razglednicah. Reko, v celoti dolgo 897 kilometrov, krasijo številni mostovi, vredni ogleda, sicer pa je Porto priljubljena destinacija za ljubitelje kulture, saj je v njem nemalo muzejev, cerkva, spomenikov …

Porto je transportno zelo dobro razvit – ima letališče, odlične povezave s podzemno železnico, avtobusi in tramvaji, če boste za prevozno sredstvo izbrali taksi, pa se ne bojte, da bi morali pregloboko seči v denarnico.

Za koga: Za ljudi vseh starosti in značajev – za umetniške in kulturne navdušence, za mlade, željne zabave, glasbene privržence, gurmane …

Kdaj: Vse leto, saj večjih vremenskih nevšečnosti ni, temperature pa so precej višje kot v Sloveniji.

Na pot: Z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki lahko iz Trsta kupite povratno vozovnico že za okoli 40 evrov, vendar let ni direkten. Z avtomobilom boste potrebovali dober dan vožnje, saj je cestna razdalja med Ljubljano in Portom okoli 2500 kilometrov.

Naokrog: Porto ima odlične povezave s podzemno železnico. Za vozovnico za en dan ne boste odšteli več kot nekaj evrov, vendar kartice, ki jo dobite kot vozovnico, ne vrzite stran, saj jo lahko večkrat uporabite in tako prihranite nekaj deset centov.

Najbolj znan po: vinu portovec, številnih vinskih kleteh in katedralah, južnem delu mesta – Ribeira, ki ga krasijo pisane fasade iz keramičnih ploščic.

Znamenitosti: Eifflov most, stolp Torre dos Clérigos, železniška postaja Sao Bento, ki jo krasijo poslikane ploščice, Kristalna palača.

Prenočišča: V mestu najdete od hotelov z eno zvezdico (Hotel America) do hotelov s petimi zvezdicami (Freixo Palace Hotel), apartmaje, družinske hišice, hostle, nekaj kilometrov iz mesta pa se nahajajo tudi kampi.

Za pod zob: Številne restavracije boste našli v Ribieri, tik ob reki, kjer boste imeli še lep razgled na ladjice in most, vendar boste za obrok odšteli kar nekaj denarja. Za cenejši obrok se raje odpravite v katero od ulic, kjer so številne manjše restavracije s prav tako odlično hrano. Nekatere narodne jedi so sendvič francesinha, jed z jagnetino cabrito assado in jed s polenovko bacalhau à Gomes de Sá. Vsekakor ne pozabite obiskati katero od vinskih kleti, kjer nudijo brezplačno degustacijo vin.

Večerna zabava: Za mirnejši večer se lahko odpravite v enega od petih kinematografov, na prireditev zborovske glasbe ali folklornih skupin, za bolj divjo zabavo lahko obiščete nočne klube in bare, ljubitelji kockanja pa lahko obiščejo igralnico.

Za športne navdušence: Najdete lahko številne športne arene (najbolj znana je dvorana Pavilhão Rosa Mota), vsako leto oktobra je v Portu maraton, zelo pomemben šport pa je nogomet, zato ima Porto dva velika štadiona: Estádio do Dragão in Estádio do Bessa.

Za umetniške navdušence: Vsak bo zagotovo našel nekaj zase v bogati zgodovini cerkva in katedral ter v številnih muzejih v mestu (od muzeja moderne umetnosti in fotografije do muzeja vina).

Nakupovanje: V Portu so tri velika nakupovalna središča, kjer lahko najdete številne trgovine z oblačili, modnimi dodatki, obutvijo … Ljubitelji vina lahko kupite majhne stekleničke portovca, ki jih je dovoljeno vzeti na letalo (do enega litra), trgovine s spominki pa najdete po vsem mestu.

Ne spreglejte