Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2014, 10.57

8 let

Neverjetni kotički Brazilije, dežele, ki gosti svetovni nogomet (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta hip Brazilijo povezujemo predvsem z nogometom, saj ta južnoameriška država gosti svetovno nogometno prvenstvo. A Brazilija je mnogo več kot nogomet.

Brazilija je največja in najbolj naseljena država v Južni Ameriki. Na površini 8.514.877 kvadratnih kilometrov – ta jo uvršča na peto mesto med največjimi državami sveta – se širi med Andi in Atlantskim oceanom, zaradi stika različnih podnebnih in drugih geografskih značilnosti pa je dežela polna raznolikosti in dih jemajočih pokrajin. Njeno glavno mesto je Brasilia, najbrž najbolj poznano pa Rio de Janeiro. Uradni jezik je portugalščina, uradna denarna valuta pa real.

Da o Braziliji v teh dneh ne bomo govorili le kot o gostiteljici SP, smo poiskali nekatere bolj ali manj znane kotičke te osupljive dežele, ki ima vse: od tropske džungle do peščenih plaž.

Puščava, ki to ni

Narodni park Lençóis Maranhenses na severu Brazilije s svojimi belimi sipinami in turkizno modrimi lagunami spominja na neki drug planet. Jezerca so nastala z zbiranjem deževnice, ki se je ujela med skale in pesek.

Pantanal

Divji svet Amazonke se v pokrajini Pantanal malce razredči in ponuja številne dogodivščine za tiste, ki želijo divji živalski in rastlinski svet videti in spoznati od blizu. A previdno, v močvirjih in porečjih kar mrgoli ostrih zob krokodilov, nadležnega mrčesa in drugih živali. Pantanal se sicer razteza čez Bolivijo, Paragvaj in Brazilijo ter je izredno redko poseljena pokrajina.

Jezero Azul in njegove podzemne jame

Brazilci verjamejo, da v čudovit podzemni svet Modrega jezera oziroma jezera Azul pred letom 1924 ni stopila človeška noga. Tega leta so jame odkrili domačini, od takrat pa se je glas o neverjetni modrini pod zemljo ujete vode razširil ne le po deželi, temveč tudi po svetu. Čeprav so jame vsaj 60 metrov pod površjem, skozi skale kdaj do dna posije sonce in podzemno jezero magično osvetli. Še zanimivost: leta 1992 so tam odkrili tudi okostje mamuta.

Slapovi Iguazu

Na meji Brazilije z Argentino bučijo slapovi reke Iguazu, kar v jeziku tamkajšnjih staroselcev pomeni Velika voda. Slapovi so visoki med 60 in 82 metri, ob njih pa so urejene številne sprehajalne poti in razgledne točke, ki jih obiskujejo trume turistov v lovu za najlepšim prizorom.

Botanični vrt v Riu

Če si v živahnem mestu, kakršno je Rio de Janeiro, zaželite malce miru in oddiha med zelenjem, se odpravite v tamkajšnji botanični vrt. Odprli so ga leta 1808, danes pa se je v njem razrasla mogočna brazilska in druga flora. V vrtu se pohvalijo z več kot 6.500 različnimi vrstami rastlin, med njimi so tudi nekatere zelo ogrožene. Botanični vrt se razteza na 54 hektarjih in velja tudi za pomembno raziskovalno središče.

Rajske plaže v Ceari

Brazilija slovi po svojih sanjskih peščenih plažah, in medtem ko zabave željni svoja telesa razkazujejo v okolici Ria in Sao Paula, se tisti, ki jim je bližje manj turistična obala, odpravijo drugam. Plaže v pokrajini Ceara ne slovijo le po kristalno čistem morju in kilometrih peska, temveč tudi po neverjetnih sončnih zahodih.

Ne spreglejte