Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dež padavine rekord

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 11.18

8 let

Najbolj deževni kraji na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Se vam zdi, da nas je letošnje poletje pretirano namočilo? V primerjavi z najbolj deževnimi kraji na svetu smo le rahlo navlaženi.

Naziv najbolj deževnega kraja na svetu je bolj zaželen, kot bi si mislili. Pravzaprav se zanj grebe več krajev in vsak ima svoje argumente, zakaj bi moral obveljati za najbolj namočenega. Ali je najbolj deževen kraj na svetu tisti, v katerem letno pade največja količina dežja, ali tisti, ki se lahko pohvali z največ deževnimi dnevi? Kandidati za ta naziv si seveda niso edini.

Cherrapunji, Indija Cherrapunji v hribovju Khasi na severovzhodu Indije ima dva deževna svetovna rekorda. Prvi je največja količina dežja, ki je padla v enem letu: med avgustom 1860 in julijem 1861 je namreč padlo 26470 milimetrov oziroma skoraj 26,5 metra dežja. V Cherrapunjiju so zabeležili tudi najbolj deževen mesec: julija 1861 je padlo 9296 milimetrov dežja. Ta kraj marsikje navajajo kot najbolj deževen na svetu, a dolgoletno povprečje količine padavin tam vendarle ni najvišje.

Mawsynram, Indija Le 9 kilometrov zahodno od Cherrapunjija leži Mawsynram, ki trenutno velja za najbolj namočen kraj na svetu. V povprečju tam pade 11,872 milimetrov oziroma skoraj 12 metrov dežja na leto. Ker pa Mawsynram nima svoje meteorološke postaje, nekateri v te podatke dvomijo in na prvo mesto najbolj deževnih krajev postavljajo sosednji Cherrapunji. Omeniti pa je treba, da so padavine v obeh krajih izrazito monsunske, kar pomeni, da tam vreme ni deževno skozi vse leto.

Mount Waialeale, Havaji Drugače kot pri zgornjih dveh krajih pa je na gori Mount Waialeale na havajskem otoku Kauai, kjer ni deževne in sušne sezone, ampak le stežka naletite na jasno vreme. Tam dežuje tudi do 360 dni na leto, v povprečju letno zabeležijo 11,500 milimetrov padavin, v zelo mokrih letih pa pade tudi večja količina padavin kot v indijskih rekorderjih.

Lopez de Micay, Kolumbija Lani so vzniknili podatki, po katerih je v praktično vseh kategorijah mokrote na prvem mestu Lopez de Micay blizu tihomorske obale Kolumbije. Tam naj bi povprečje padavin med aprilom 1960 in februarjem 2012 znašalo kar 12,892 milimetrov na leto – težava je le v tem, da podatki niso popolni, saj jih za nekatera leta ni. Se pa ti kolumbijski kraji med najbolj deževne zagotovo uvrščajo s podatkom, da je bilo tam leta 1984 deževnih 353 dni, leta 1985 pa kar 355 dni. Si predstavljate, da dve leti skoraj neprekinjeno dežuje?

Crkvice, Črna gora Pozabite Veliko Britanijo – najbolj deževen naseljen kraj v Evropi je v Črni gori. Gre za Crkvice, naselje na črnogorski planini Orjen, ki se pne nad Boko Kotorsko. V Crkvicah v povprečju pade 4926 milimetrov oziroma skoraj pet metrov padavin na leto, rekordnih 8036 milimetrov pa so izmerili leta 1937. Kljub rekordnim količinam padavin so poletja izrazito sušna, ob jesenskih in spomladanskih deževjih pa zaradi ogromne količine vode oživijo kraški izviri. Najbolj impozanten je Sopot, slapu podoben izvir, ki je večino leta neaktiven, ob močnih nalivih pa mogočno buči v Kotorski zaliv.

Ne spreglejte