Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2012,
7.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 9. 2. 2012, 7.52

8 let, 5 mesecev

Na ženske smučarske skoke na Ljubno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Planica ni edina destinacija za ljubitelje smučarskih skokov in poletov - ta konec tedna se bo za naše smučarske skakalke navijalo na Ljubnem ob Savinji.

Zakaj tja? Ljubno v Zgornji Savinjski dolini, nekoč predvsem splavarsko mesto, predstavlja vrata v Logarsko dolino. To eno najbolj priljubljenih izletniških destinacij v Sloveniji bomo za zdaj preskočili in se ji raje posvetili kakšen drugi konec tedna, ko bo na vrata že trkala pomlad. Tokrat pa bomo ostali kar na Ljubnem, kraju, ki prav tako kot Planica živi s smučarskimi skoki. Prva tekmovanja so bila namreč tukaj že leta 1931, leta 1947 pa je znameniti "oče skakalnic" Stanko Bloudek začel graditi 60-metrsko skakalnico. Od takrat so se naprave nenehno dograjevale in posodabljale, Ljubno pa je več let gostilo tudi celinski pokal v smučarskih skokih za ženske.

Ta konec tedna bo Ljubno ob Savinji gostilo največji športni dogodek do zdaj, FIS svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske. "Vražje Slovenke", ki so v tej sezoni nanizale že kar nekaj uspehov (Katja Požun je trenutno četrta v skupnem seštevku svetovnega pokala), se bodo s konkurenco pomerile na največji skakalnici, ki omogoča skoke tudi čez 100 metrov.

Kdaj? Že danes ob 13.45 si lahko ogledate uradni trening, v soboto in nedeljo pa bo šlo zares. Urnik bo oba dneva enak – ob 12.30 se začne poskusna serija, ob 13.45 prva serija, ki ji bo sledila še finalna, potem pa bodo podelili priznanja. Za vstopnico za oba tekmovalna dneva boste odšteli pet evrov, kupite pa jih lahko na prizorišču samem.

Kaj se bo dogajalo? Razen očitnega – tekmovanja – je poskrbljeno tudi za spremljevalni program. Danes se na prizorišču tekmovanja predstavljata Slovenska vojska in policija, ob 17. uri pa bo na terasi hotela Planinka podelitev štartnih številk, ki jo bo spremljala promocijska prireditev Gostoljubno, Ljubno, Ljubno.

Večeri bodo namenjeni zabavi v prireditvenem šotoru. Danes in v nedeljo bodo obiskovalcem igrali Fantje z Dobrovelj, v soboto pa ansambel Petka.

Kako tja? Ljubno je tako od Ljubljane kot od Maribora oddaljeno kakšno uro vožnje z avtomobilom. Pot vas bo s štajerske avtoceste, ki jo zapustite na izvozu Šentrupert, vodila ob Savinji mimo Polzele in skozi Mozirje, od koder je do Ljubnega še slabih 14 kilometrov.

Avanturisti, predvsem tisti z ljubljanske oziroma primorske strani, pa se lahko odločite za zahtevnejšo, bolj vijugasto in strmo pot od Kamnika čez prelaz Črnivec in naprej skozi Gornji Grad, kjer se odcepi cesta za Ljubno. Utrujanje avtomobila bo poplačano z izjemnimi razgledi na zimske hribe, v Gornjem Gradu pa si boste lahko mimogrede ogledali še cerkev svetega Mohorja in Fortunata, ki je največja cerkev v Sloveniji.

Kaj pojesti? Nujno pospravite nekaj rezin pravega domačega zgornjesavinjskega želodca, če boste kje naleteli nanj. Največ možnosti za to imate na turističnih kmetijah ali domačijah v okolici. Če bi raje kot meso pomlatili kaj ribjega, se vrnite v smeri Celja in se ustavite v gostišču Atelšek v Rečici ob Savinji, kjer pripravijo neprekosljiv postrvji tatarski biftek. Če pa želite pravo slow food izkušnjo, se odpeljite še nekaj kilometrov naprej proti Logarski dolini. V Lučah je namreč doma penzion Raduha, kjer slovijo kot pionirji slow fooda v Sloveniji.

Ne spreglejte