Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
8.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 8.17

7 let, 12 mesecev

Na pot s psom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Psi so tiste živali, s katerimi ljudje najbolj pogosto potujejo, zato je dobro vedeti, kako se pripraviti za pot z njimi in poskrbeti za obojestransko varnost in dobro počutje.

Pred odhodom – Pes mora biti ustrezno cepljen in čipiran, obvezna je ovratnica, na katero pritrdite obesek s svojimi podatki. Če morate psa cepiti, to storite deset dni pred odhodom, ko se morebitna reakcija na cepivo že pokaže. Pozanimajte se, ali v državi, kamor potujete, za pse velja drugačna zakonodaja kot doma.

– Na potovanje se ne odpravljajte s psom, ki ima manj kot 8 tednov, saj verjetno še ne obvlada svojih potreb, poleg tega pa je pot zanj zelo naporna. Enak razmislek velja pri starejših psih.

– Psa pred odhodom okopajte in skrtačite, avto vam bo hvaležen.

– Tudi pes naj ima svojo prtljago, med katero naj ne bo samo povodec in priljubljeni briketi, ampak tudi zdravila, vrečke za pobiranje iztrebkov, priljubljena igračka, rezervna ovratnica, pregrinjalo, krtača, baterija za nočni sprehod, posodi za vodo in hrano ... Slednje se dobijo tudi v obliki plastičnih vrečk, ki jih lahko zložite. Če boste potovali dalj časa, je priporočljiva uporaba pregrinjal za sedeže ali plastična podloga za na tla.

– Najbolj varno je, da pes potuje v svoji prenosni koči ali kletki, pri kateri je najbolj pomembno, da upoštevamo njeno velikost: mora biti tako velika, da pes lahko v njej brez težav stoji, sedi, leži in se obrne. Psa ne navajajte na kletko, tik preden vžgete motor v avtu, pomagalo bi, da se nanjo navadi doma, zato pridno vadite.

– Kletka mora biti v avtu pritrjena ali privezana z varnostnim pasom, da je ne premetava naokoli. Enako velja za mačke! Če imate med prtljažnikom in preostalim delom avtomobila pritrjeno mrežo, to sicer psa fizično loči od vas, ne poskrbi pa za njegovo varnost. Nezavarovanega psa nikoli ne prevažamo na sopotnikovem sedežu, saj ga v primeru nesreče lahko poškodujejo zračne blazine.

– Če vaš pes ni navajen vožnje z avtom ali jo slabo prenese, ga na dolgo pot pripravite s serijo krajših voženj, med katerimi boste čas vožnje podaljševali. Na prazen želodec, seveda. Na cilju poskrbite za nagrado in psu privoščite sprehod, da bo vožnjo začel povezovati s prijetno izkušnjo. Posvetujte se z veterinarjem, kako mu lahko pomagate proti slabosti, poleg zdravil lahko poskusite zeliščne kapljice.

– Če se odločite za pot z letalom, mora psa obvezno pregledati veterinar, pri letalski družbi pa se pozanimajte, kakšna so pravila letenja s psom. Če gre le za počitnice, je smisel tako napornega potovanja za psa vprašljiv, saj je za pse doživetje precej stresno in naporno. Dajanje pomirjeval se pri letenju odsvetuje, saj visoka višina pri psih lahko izzove težave z dihali, posledice pa so nepredvidljive.

– Ko načrtujete svojo pot, se pozanimajte, kje so psom prijazni hoteli, prenočišča, plaže ...

Na poti – Psi navadno potujejo v zadnjem delu avtomobila, kjer zrak ni tako svež, zato jim pomagajte tako, da avto prezračite in nikar ne pozabite prižgati klime.

– Pes naj poje lahek obrok tri do štiri ure pred odhodom, prav tako mora opraviti svojo potrebo, preden greste. Med vožnjo ga ne hranite, razen če je zelo dolga in temu prilagodite tudi postanek. Na dehidriranost je treba biti bolj pozoren kot na lakoto, zato poskrbite, da vašemu psu vode ne bo nikoli zmanjkalo.

– Najbolje je, da hrano prinesete s seboj od doma in je na potovanju ne spreminjate, če si ne želite pasjih prebavnih motenj. Prav tako bodite pozorni, da ne pobira hrane s tal, ne dajajte mu priboljškov, ki jih ni vajen. Na poti naj pes pije ustekleničeno vodo, nikoli ne veste, kako dobra je pitna voda. Posodo za hrano in vodo očistite po vsaki uporabi. – Psa nikoli ne puščajte samega v avtu, v vročih poletnih mesecih pa sploh ne! Odprto okno in posodica z vodo nista dovolj, da bi preprečila tveganje v ekstremni vročini, kuža se lahko pregreje ali doživi srčni napad.

– Med vožnjo psu ni dovoljeno moleti glave iz avta, pa če v tem še tako uživa. Odveč je pripomniti, da mu lahko kaj prileti v glavo.

– Na dve do tri ure se ustavite, da se pes odžeja, opravi potrebo in pretegne tačke. Preden spustite psa iz kletke in avta, ga obvezno pripnite na vrvico, da vam ne uide, sploh kadar se ustavite na počivališčih ob avtocesti in drugih prometnih poteh.

– S sedežev pospravite vse, kar bi vaš pes lahko zgrizel in scefral. Poleg tega, da se mu kaj lahko zatakne v grlu ali mu pozneje povzroča prebavne motnje, ohranite tudi mirne živce.

– Ne pozabite, da ste na počitnicah in da naj bi se imeli lepo. Če je pot z ljubljenčkom za vas preveč stresna, je bolje, da ga pustite v domači oskrbi. Ne bo vam zameril.

Ne spreglejte