Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
8.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 15. 7. 2011, 8.21

8 let, 5 mesecev

Na Erazmov viteški turnir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Plemiči, tlačani in otroci se lahko ta konec tedna zabavate na Erazmovem viteškem turnirju v Predjami.

Plemiči, tlačani in otroci se lahko ta konec tedna zabavate na Erazmovem viteškem turnirju v Predjami. Na turnirskem prostoru se bodo vitezi lokostrelci, mečevalci in konjeniki postavljali s spretnostmi bojevanja. Vitezi mečevalci se s svojo opremo in nekdanjim načinom življenja predstavljajo v viteškem taboru, ki je na ogled ves dan. Osrednji liki na prireditvi so Erazem Predjamski, najslavnejši prebivalec gradu, vojskovodja in Erazmov prijatelj Andrej Baumkirchner, ki je Dunaj rešil pred Turki, ter škof Piccolomini, poznejši papež Pij II., ki je posvetil cerkvico v Predjami. Na loki pri grajskem mlinu bo kmečka veselica – gauda, kjer se je in pije, tekmuje in zabava na način nižjih slojev.

Zabava za otroke

Otroci imajo na posebej urejenem prostoru za grajsko kaščo ustvarjalne delavnice, svoje igre in turnir. Zabavali jih bodo čarodej, glumači, na ogled bo lutkovna igra, ustvarjalni otroci pa si bodo lutke lahko izdelali tudi sami. Na različnih prizoriščih bodo ves dan prisotni liki tedanjega časa, mojstri pa bodo prikazovali obrti in spretnosti. Živahno bo tudi na trgu pri Erazmovi lipi, kjer se bosta različnim izvajalcem pridružili tudi dve atraktivni trebušni plesalki.

Za sladokusce srednjeveška pojedina Posebnost prireditve je bogata srednjeveška pojedina, ki vključuje jedi, pripravljene po izvirnih srednjeveških receptih in servirane na način, ki je bil v veljavi pred pol tisočletja.

Turnir so zasnovali na znanju, zapiskih in ilustracijah iz 16. stoletja ali tistih, ki o tem stoletju pričajo.

Jama pod Predjamskim gradom Poleg turnirja in znamenite Postojnske jame si lahko pogumnejši ogledajo še Jamo pod Predjamskim gradom. Za vstop vanjo je potrebno nekaj kondicije in poguma, vendar pa bo doživetje, osvetljeno le s prenosno lučko, nekaj posebnega. V jamo je možno vstopiti po treh poteh. Najbolj znan vhod je skozi Konjski hlev.

V jami si med drugim lahko ogledate podpise obiskovalcev od 16. stoletja dalje in netopirje, ki jih je zaradi lege in ugodne temperature veliko.

Cerkev Marija sedem žalosti Vredna ogleda je tudi podružnična cerkev Marija sedem žalosti, ki jo je dala postaviti ambiciozna plemiška ustanova, gospodje Jamski (Lueggerji), takratni lastniki Predjamskega gradu. Zgradili so jo v prvi polovici 15. stoletja, posvetil pa jo je takratni tržaški škof Enej Silvij Piccolomini, poznejši papež Pij II.

Ne spreglejte