Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
18.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

5

Natisni članek

Bohinj

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 18.26

6 let, 6 mesecev

Kam je izginil znameniti bohinjski spomenik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

5

Bohinj | Foto MaPa

Foto: MaPa

Spomenik štirih mož, ki upodablja silhuete štirih gornikov, ki so se pred 239 leti kot prvi povzpeli na Triglav, je eden od najbolj prepoznavnih simbolov Bohinja. Od prejšnjega petka na njegovem mestu zeva praznina. Spomenik so namreč odpeljali na celovito obnovo, na mesto, kjer je stal preteklih 39 let, pa naj bi ga vrnili do sredine novembra.

Po besedah Ive Lapajne, višje svetovalke za družbene dejavnosti in gospodarstvo na bohinjski občinski upravi, je spomenik, ki upodablja štiri gornike, ki so se 26. avgusta 1778 prvi povzpeli na Triglav, romal na obnovo v podjetje Livartis.

"Spomenik so demontirali prejšnji petek in ga odpeljali v delavnico na popravilo. Ocenjujemo, da bo cena obnove znašala nekaj manj kot sedem tisoč evrov, in pričakujemo, da se bo spomenik do sredine novembra vrnil na staro mesto," je povedala Lapajnetova.

Spomenik štirih srčnih mož v Bohinju je šel na obnovo. Na starem mestu naj bi spet stal od sredine novembra.  | Foto: Nea Culpa (www.slovenia.info) Spomenik štirih srčnih mož v Bohinju je šel na obnovo. Na starem mestu naj bi spet stal od sredine novembra. Foto: Nea Culpa (www.slovenia.info)

Štirje srčni možje

Lovec Štefan Rošič s Savice, ranocelnik Lovro Willomitzer iz Stare Fužine ter rudarja Luka Korošec s Koprivnika in Matevž Kos iz Jereke so bili prvi ljudje, ki so se povzpeli na Triglav. Domačini iz Bohinja so podvig izpeljali 26. avgusta 1778. V njihov spomin so leta 1978 postavili spomenik z imenom Štirje srčni možje, ki so s pogledom usmerjeni proti najvišji slovenski gori. Spomenik je delo akademskega kiparja Stojana Batiča.

Prvopristopnikom je vzpon na Triglav plačal mecen Žiga Zois z namenom, da poiščejo železovo rudo za bohinjske plavže, ki so cveteli v tistem obdobju.

Bohinjski možje | Foto: MaPa Foto: MaPa

Prepoznavni bohinjski spomenik, ki so ga postavili ob 200. obletnici prvega vzpona na Triglav, je bil potreben obnove. "Potrebna je bila celovita obnova. Spomenik je bil hudo poškodovan in precej načet, zato obnova na kraju ni bila mogoča," je pojasnila.

Pri bohinjski občinski upravi so najprej pridobili mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, kar pomeni, da bo obnova izvedena v skladu z njihovimi navodili, je še dodala Lapajnetova.

Dodala je še, da so počakali do konca glavne turistične sezone, saj se zavedajo, da bodo spomenik pogrešali tudi turisti.

Spomenik je sicer v varstvu Planinskega društva Srednja vas in Bohinjska Bistrica.

Ne spreglejte