Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 1. 2011,
8.48

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 1. 2011, 8.48

8 let, 2 meseca

Jahorina: Vučkove strmine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Smučarsko središče Jahorina ni samo polje na monopolyju, ampak je tudi pravo smučarsko središče, ki je prežeto z duhom časa.

Leta 1984 je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre. Smučarska legenda Bojan Križaj je v imenu športnikov prisegel, Vučko pa je bil takrat le plišasta pošast, ki je zdaj legenda. Osmega januarja je minilo 27 let od trenutka, ko je umetnostna drsalka Sandra Dubrovčić prižgala olimpijski ogenj, Jahorina pa se prav v zadnjih letih razvija v smučarsko središče.

Za koga: Za nostalgike, ki bi se radi športno udejstvovali, a niso prezahtevni smučarji.

Kdaj: Predvsem pozimi, ko so proge zasnežene in boste lahko uživali v snežnih radostih. Pravijo, da imajo zaradi dobre podnebne lege kar 175 snežnih dni – od oktobra do maja. Tudi silvestrovanje na Jahorini je lahko prava žurerska poslastica s kančkom smučanja. Nadmorska višina Jahorine sega tudi do 1900 metrov in ponuja prečudovit pogled na Sarajevo, ki je oddaljeno le slabih 30 kilometrov.

Na pot: Smučarsko središče Jahorina je od Ljubljane oddaljeno približno 500 kilometrov, tako da so najboljše prevozno sredstvo kar avtomobil ali pa avtobusi v organizaciji potovalnih agencij.

Naokrog: Najboljše prevozno sredstvo po zasneženih gričih so žičnice, lahko pa si privoščite tudi vožnjo z motornimi sanmi, če je le dovolj snega.

Najbolj znana po: Jahorina je najbolj znana po olimpijski tekmi smučark, ki so imele štart smuka kar iz hotela, saj so tako podaljšali progo. Smučarsko središče ponuja devet žičnic in 20 kilometrov prog, kar je za marsikaterega smučarja premalo, a na Jahorino se gre pač uživat.

Dnevna vozovnica: Cena dnevne vozovnice je približno 15 evrov, a so cene v konvertibilnih markah, zato je natančen preračun mogoč v trenutku nakupa.

Atrakcije: Če se naveličate prog, ki jih ponuja Jahorina, se lahko odpravite na sosednji grič, ki je v slovenskih zgodovinskih knjigah zapisan s srebrnimi črkami, saj je Jure Franko na Bjelašnici osvojil srebrno medaljo. Takrat se je rodil tudi legendarni napis: "Volimo Jureka više od bureka."

Najbolj fotogenične znamenitosti: V Sarajevu in njegovi gričevnati okolici je duh olimpijskih iger iz leta 1984 še vedno prisoten, zato je najlepše fotografirati ravno spomine na tisti čas, ko je Jugoslavija dihala skupaj. Olimpijski krogi, Vučko in olimpijska infrastruktura, ki sicer propada, so zagotovo najlepši objekti za fotografsko ovekovečenje. Prenočišča: Nekatere cene sob so popolnoma dostopne, dobi pa se tudi takšne z vso dodatno ponudbo za malo globlje denarnice. Jahorina je šele zacvetela in Bosanci pridno obnavljajo objekte, tako da nad namestitvijo skoraj zagotovo ne boste razočarani. Sobo, apartma ali kočo lahko rezervirate prek spleta ali slovenskih potovalnih agencij.

Za pod zob: Verjetno je skoraj nesmiselno poudarjati, da si morate obvezno privoščiti porcijo bosanskih čevapčičev, kakšno sladko pregreho, kot je baklava, in kozarček ali dva rakije za zdravje. Na Jahorini že ne boste lačni.

Večerna zabava: Smučarske koče so najboljši prostor za "pancer ples", tisti malo zahtevnejši, ki bi radi obuli plesne čeveljce, pa najbolje, da se odpravite do prestolnice Sarajeva, ki je skoraj kot na dlani.

Nakupovanje: Tudi po nakupih vas bomo poslali v Sarajevo, vsekakor pa si dajte v opomnik, da bi bilo greh priti s potovanja brez Vučka, ker je spomin nanj še kako živ.

Ne spreglejte