Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 3. 2014,
19.03

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 8. 3. 2014, 19.03

7 let, 11 mesecev

Zavijanje z očmi uničuje vaše razmerje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Verjetno ste se niti ne zavedate, a če nenehno zavijate z očmi, medtem ko vaš partner govori, je to lahko eden izmed znako, da je vaše razmerje obsojeno na propad.

Nova ikonografija digitalne platforme Happify, Znanost o srečnem odnosu, ki temelji na raziskovalnem delu ekipe nevroznanstvenikov in psihologov, je pokazala, da lahko določeno obnašanje pokaže, ali ima par možnosti, da ostane v dolgoročno srečnem razmerju.

Dr. John Gottman, soustanovitelj Inštituta za raziskovanje zvez in vodja raziskave o kazalnikih za prihodnje razveze, trdi, da je zavijanje z očmi med partnerjevim govorjenjem znak prezira. Njegova raziskava je pokazala, da je prezir številka ena med razlogi za razveze – pred kritiko, defenzivnostjo in zavračanjem komunikacije. Dr. Gottman je tudi ugotovil, da so pari, ki so se najbolj prezirali, najpogosteje zboleli za infekcijskimi boleznimi, kot je recimo gripa.

Avtorja knjige Smitten: The Way of the Brilliant Flirt, Simone Kornfeld in Ariel Kiley, se popolnoma strinjata, da je za razmerje nevarno, če zavijate z očmi, medtem ko vaš partner govori: "Zavijanje z očmi je uničujoče za komuniciranje. Je znak zaničevanja in zavračanja druge osebe," pravi Kornfeld. "Bolje je kričati na drugo osebo, kot pa jo zavračati z zavijanjem z očmi," pravi Kiley.

Zavijanje z očmi pošilja sporočilo, da ne spoštujete druge osebe. In to je zelo slab znak, še posebej, če upoštevamo, da so v raziskavi, v katero je bilo vključenih deset tisoč poročenih žensk, ugotovili, da je najpomembnejša sestavina srečnega zakona medsebojno spoštovanje. Vodja raziskave Fawn Weaver, klub Happy Wives Club , je dodala: "Zavijanje z očmi sporoča, da partnerju niste pripravljeni niti prisluhniti."

Kako zatreti ta destruktivni impulz? Ko se začnete prepirati, ne zavijajte z očmi, ampak raje poglejte v tla. Nato spregovorite o težavi in se opravičite. Navade se boste kmalu rešili, če jo boste popolnoma ozavestili.

Ne spreglejte