Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Četrtek,
29. 11. 2012,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 11.35

8 let

Zaščitite se in seksajte varno!

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes je svetovni dan boja proti aidsu, zato je prav, da vas še enkrat opomnimo, kako pomembna je zaščita. Lahko vam reši življenje!

Ne dovolite, da bi vam strast zameglila odgovornost – do sebe in do svojega partnerja. Sodobni način življenja in pogosto menjavanje spolnih partnerjev nas obvezujeta k bolj odgovornemu ljubljenju.

Danes je svetovni dan boja proti aidsu in je namenjen predvsem ozaveščanju in boljši obveščenosti ljudi o možnostih okužbe. Vendar okužba z virusom HIV prav gotovo ni edina spolno prenosljiva okužba. Na ta dan zato ozaveščamo tudi o drugih spolno prenosljivih boleznih, ki se med odraslimi širijo prav zaradi pomanjkanja ozaveščenosti in posledično slabe preventive.

Število obolelih z virusom HIV narašča V Sloveniji se število okuženih z virusom HIV povečuje, medtem ko so v svetu v zadnjem obdobju opazili manjši upad okuženih.

Najbolj prizadeta je še vedno skupina moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, leta 2011 je delež okuženih moških iz te skupine prvič presegel pet odstotkov. Inštitut za varovanje zdravja je lani zabeležil kar 20 okuženih več kot leto prej in kar 34 več kot pred desetimi leti.

Virus HIV ni edina nevarna spolno prenosljiva bolezen Ko se podamo v rizični spolni odnos, svoje telo in zdravje izpostavljamo številnim možnostim okužbe. Virus HIV še zdaleč ni edina nevarnost, spolno prenosljivih bolezni je veliko, nekatere so zelo nevarne. Poglejmo, katere so najpogostejše.

Humani virus papiloma: Je najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Poznamo nizkorizične HPV-je, ki lahko povzročijo nastanek anogenitalnih bradavic – kondilomov, in visokorizične HPV-je, ki lahko povzročijo predrakave in rakave spremembe spolovila in zadnjika.

Klamidijske okužbe: Vir okužbe je vaginalno, analno občevanje in oralno-genitalni stik. Pri ženskah lahko povzročajo vnetje sečnice, kanala materničnega vratu, lahko pride do vnetja jajcevoda, sluznice maternice. Pri moških prav tako lahko pride do vnetja sečnice in pozneje obmodka. Okužen moški je lahko tudi brez težav in očitnih simptomov. Najhujši zaplet pri okužbi je neplodnost pri obeh.

Genitalni herpes: Je virusna okužba, ki se prenaša s spolnimi odnosi. Znaki okužbe so bolečina in srbenje v predelu spolovil, kjer lahko nastanejo tudi vodeni mehurčki in plitve razjede. Genitalni herpes ni ozdravljiv.

Kandidoza: Je glivična okužba, ki se prenaša pri spolnem odnosu. Znaki okužbe so: koža penisa, zadnjika ali sluznica nožnice je lahko pordela, peče, srbi, pokrita je z belkasto oblogo, prisoten je lahko vodeno bel izcedek (iz nožnice ali zadnjika). Pri ženskah pride do srbečice in gostega belega izcedka brez vonja. Pozdravimo jo s protiglivičnimi zdravili.

Sramne uši: Te žuželke brez kril živijo v sramnih dlakah, se prenašajo s spolnim odnosom, pri skupni uporabi perila, brisač in posteljnine. Znaki okužbe so močno srbenje in luščenje kože, uši vidimo na oblačilih. Zdravimo se s šamponi proti ušem.

Sifilis: Je nalezljiva spolna bolezen, ki lahko zajame vse organe v telesu. Več kot 95 odstotkov okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo. Pri nezdravljenem sifilisu se pri osmih do desetih odstotkih okuženih po desetih do dvanajstih letih pojavijo težke nevrološke motnje. Četrtina nezdravljenih bolnikov zboli za nevrosifilisom (kronično vnetje osrednjega živčevja), ki vodi v demenco. Pojavijo se motnje hoje, mokrenja in odvajanja. Na koncu se pojavi še ohromelost, poškodbe obtočil in kosti.

Pri nezaščitenem spolnem odnosu se lahko okužimo tudi s hepatitisom B in C ter gonorejo.

Kako se zaščiti pred okužbami? Prvo pravilo varnega spolnega odnosa je uporaba kondomov – tako pri vaginalnih kot tudi analnih odnosih. Uporaba kondoma je priporočljiva tudi pri oralnih spolnih odnosih.

Uporabljajte samo kondome, ki so neprepustno pakirani, vedno preverite tudi rok uporabe. Pri vsakem spolnem odnosu je treba uporabiti nov in nepoškodovan kondom.

Poleg uporabe kondoma pa je zelo učinkovita preventiva tudi naš slog življenja – ta naj bo zvest in monogamen. Zapomnite si, da enkratne nočne avanture od vas vedno zahtevajo "pametni" seks, sicer lahko to hitro postane ruska ruleta.

Ne spreglejte