Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
11.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaljubljenost privlačnost

Sreda, 15. 1. 2014, 11.33

7 let, 12 mesecev

Zakaj sprejemamo slabe odločitve, ko smo zaljubljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sveža zaljubljenost je zabavna in vznemirljiva izkušnja, vendar lahko tudi najbolj prizemljene posameznike pripravi do tega, da sprejemajo res neumne odločitve.

Razlogi, zakaj nas nekdo privlači, so kompleksni in odvisni od osebnostnih lastnosti, kulturnih trendov, pritiska sovrstnikov in družbe ter potencialnih partnerjev. Ko se v nekoga zagledamo, je na delu kar zajeten kup hormonov in drugih snovi, ki vplivajo na naše možgane, zato je učinek privlačnosti podoben učinku drog, poročajo na spletni strani Lifehacker.

Telo namreč v možgane pošilja kemične snovi, zaradi katerih svet okoli sebe dojemamo drugače in se temu primerno tudi vedemo. Poveča se stopnja adrenalina, zaradi česar se potimo v roke in imamo višji srčni utrip, s tem pa se poveča raven endorfinov in dopamina v telesu.

Ko telo proizvaja več dopamina, se počutimo, kot da bi leteli, a smo hkrati tudi bolj nagnjeni k podleganju skušnjavam, kot so hrana in droge. Pomanjkanje serotonina povzroči, da se začnemo vesti obsesivno, torej da nekaterim stvarem v življenju, kot je nova simpatija, namenjamo odločno preveč pozornosti, nihanje testosterona in estrogena pa spremeni naš odnos do drugih.

Moške poneumlja, ko jih opazujejo ženske Vse to sicer lahko povzročijo tudi drugi dejavniki, a ko boste naslednjič zaznali, da se v bližini simpatije vedete povsem nerazumljivo, lahko zato krivite snovi v svojih možganih.

Te pri različnih ljudeh različno vplivajo na vedenje. Moški so se na primer v neki raziskavi težko skoncentrirali na reševanje testov, če so jih pri tem opazovale ženske, medtem ko pri ženskah podobnega učinka niso zaznali, ne glede na spol opazovalcev.

Osebo, ki nas privlači, vidimo kot sebi podobno Ko nas nekdo privlači, mislimo, da smo mu precej bolj podobni, kot smo mu v resnici, hkrati pa ga ocenjujemo precej bolj pozitivno, kot si morda zasluži. Tega se praviloma zavemo, ko popusti privlačnost in ugotovimo, da smo kar nekaj časa namenili osebi, ki nam sploh ni všeč.

Od simpatije pobiramo slabe navade V reviji Journal of Experimental Social Psychology so objavili raziskavo, v kateri so ugotovili, da na začetku zveze partnerja drug od drugega pobirata slabe navade, kot je neredno pospravljanje ali čezmerno gledanje televizije. K sreči lahko od partnerja poberemo tudi dobre navade, hkrati pa slabih navad ne bomo prevzeli v tako veliki meri, razen če smo se jim predajali že prej.

Bolj ko se bojimo osamljenosti, bolj nižamo svoje standarde Na univerzi v Torontu so ugotovili, da je strah pred osamljenostjo pogosto kriv za to, da se ljudje spečajo z osebami, ki jim morda sploh niso všeč. Po drugi strani pa so precej bolj zaželene osebe, za katere se bojimo, da jih bomo izgubili, čeprav nam morda sploh niso všeč.

In kako se izognemo katastrofi? Kljub vsemu se lahko izognemo slabim odločitvam, če se ves čas zavedamo, kaj se dogaja v naši glavi in kaj v naši okolici. Strah, nervoza in tesnoba so pogosto stanja našega duha, ne pa naše realnosti. Če se jih ne bomo oklepali na vso silo, bodo popustila ter dala priložnost novim čustvom in stanjem. Identificiranje in nadzorovanje čustev imenujemo čustvena inteligenca. Ta nam omogoča, da kljub trenutnim stresnim situacijam znamo razmišljati trezno in sprejemati prave odločitve, tudi ko smo zaljubljeni. Slaba novica je le, da nas včasih niti visoka čustvena inteligenca ne bo obvarovala pred ljubezensko zaslepljenostjo, morda jo bomo znali le bolje obvladovati.

Ne spreglejte