Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zakon razmerje

Torek, 25. 11. 2014, 13.45

8 let

Za dolgo in srečno zvezo sta bistveni dve lastnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Znanstveniki so na podlagi prijaznosti in velikodušnosti med partnerjema sposobni predvideti, kateri odnosi bodo trajali in kateri ne.

Psiholog John Gottman je zadnjih 40 let proučeval tisoče parov z namenom, da bi videl, kaj jih drži skupaj in kaj jih ne. Njegove ugotovitve so fascinantne.

V pogovoru za časnik The Atlantik je psiholog John Gottman povedal, da sta prijaznost in velikodušnost dve ključni osebnostni lastnosti ljudi, ki ostajajo v dolgotrajnih odnosih. Gottman je svoje življenje posvetil študiju ljubezni in zakonov ter samo z nekajminutnim opazovanjem parov lahko s skoraj 94-odstotno verjetnostjo napove, ali bo zakon med njima trajal ali ne.

Samo trije od desetih zakonov so srečni in po tej raziskavi sodeč vemo, kaj je tisto, kar jih dela srečne. John Gottman in njegova žena Julia sta ustanovitelja inštituta Gottman, kjer pomagata parom ohranjati zdrav odnos.

Kako je potekalo raziskovanje? Pare ste opremila z elektrodami in jih prosila, da govorijo o detajlih iz njihovih razmerij, kot recimo, kdaj so se spoznali, kako so se spoznali, kateri so njuni lepi skupni spomini. Elektrode so merile krvni tlak posameznika, srčni utrip in potenje. Pare so nato spremljali še šest let.

Po šestih letih so se pari razdelili v dve skupini: masters (mojstri) in disasters (zgube). Mojstri so bili tisti, ki so po šestih letih ostajali še vedno v zdravih in srečnih razmerjih, medtem ko so se zgube vmes ločili ali pa so imeli resne probleme v zvezi. Zgube so bile med intervjuvanjem zelo mirni, ampak njihov srčni utrip in potenje je bilo močnejše kot pa pri mojstrih, ki so konstantno ohranjali nizko psihološko vzburjenje.

Srečnejši pari se trudijo za pozornost drug drugega ves dan Raziskovalci so prav tako testirali 130 novoporočencev skozi njihove vsakodnevne navade in ugotovili, da se srečnejši pari trudijo za pozornost drug drugega ves dan in kažejo zanimanje za svojega partnerja. Z opazovanjem teh medsebojnih odnosov Gottman pravi, da lahko s 94-odstotno natančnostjo napove, ali se bodo pari razšli ali bodo ostali skupaj.

"Gospodarji namensko gradijo kulturo spoštovanja med partnerjema, zgube pa zelo dobro opazijo napake partnerjev, " je povedal Gottman. "Prijaznost ne pomeni, da ne bomo izrazili naše jeze," pojasni Julia Gottman, "ampak prijazno obvesti, kako smo se odločili izraziti jezo. Lahko vržete kopje na svojega partnerja ali pa pojasnite, zakaj ste jezni, po prijazni poti."

Pretirana prijaznost lahko na dolgi rok vodi prej v razhod kot k ohranitvi odnosa Veronika Podgoršek, psihoterapevtka, pa k raziskavi dodaja, da pretirana prijaznost lahko vodi v razhod odnosa. "V vsakem odnosu je seveda pomembno, da obstajajo določene meje, kar pomeni npr., da se ne ponižujemo in si ne grozimo z odhodi oziroma prekinitvami odnosa, dokler tega resnično ne nameravamo narediti.

Pretirana prijaznost je lahko sindrom izogibanja konfliktom in posledično pometanja težav pod preprogo, kar pa na dolgi rok vodi prej v razhod kot k ohranitvi odnosa, če pa že ne dejanskega razhoda, pa do razhoda na čustveni bazi. Radodarnost je seveda pomembna, ampak mora biti v okviru dajanja in prejemanja tako z ene kot z druge strani."

Ne spreglejte