Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
10.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 11. 12. 2013, 10.21

6 let, 6 mesecev

Petarde? Ne, hvala!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Veseli december ni samo mesec veselja, ampak tudi mesec, v katerem pokajo petarde, ki številnim živalim povzročajo velik stres in trpljenje. Naredimo temu konec, naredimo kraval, glasnejši od petard!

Petarde so od aprila 2008 prepovedane, ker so nevarne ljudem in živalim, pa vendar smo vsak december priča novim poškodbam in glasnemu pokanju, ki ni prijetno niti za ljudi, kaj šele za živali, ki slišijo veliko bolje kot ljudje. Zato je družba TAM-TAM spodbudila akcijo, ki bo z mestnimi plakati na prostem opozarjala, da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna živalim. Njihova plakatna mesta so namreč v središčih mest in krajev Slovenije, tam, kjer so petarde doma. K realizaciji ideje je, v sodelovanju z različnimi partnerji in sponzorji, pristopilo Društvo za zaščito živali Ljubljana, ki bo poskrbelo za čim bolj podrobno, raznovrstno in strokovno podajanje informacij javnosti o sami problematiki.

Ko govorimo o strahu pred glasnim pokanjem, navadno govorimo predvsem o psih, zaradi česar je bil prestrašen kuža tudi izbran za "maskoto" akcije. Pa vendar imajo zaradi tega veliko težav tudi mačke, kunci, dihurčki, ptice in drugi hišni ljubljenci, ki ob pokanju doživljajo velik stres. Nekateri kazalniki celo kažejo, da krave, ki so izpostavljene močnemu hrupu, dajejo manj mleka, podobno kokoši dajejo manj jajc. Še hujša težava so divje živali, pri katerih v teh dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt.

Izpostaviti velja še delovne živali (psi vodniki, psi pomočniki), ki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela, in ptice, ki se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, dostikrat tudi zadušijo.

Živalim je drugače prav malo mar, ali pirotehnično sredstvo zgolj poči ali pa pred tem še zažari – če se pokov bojijo, se bodo ustrašile v vsakem primeru, zato imajo lastniki živali lahko težave tako zaradi prepovedanih petard kot tudi zaradi ognjemetov.

Ena plakatna akcija najbrž ne bo preprečila pokanja s pirotehničnimi sredstvi, bo pa zagotovo naredila korak naprej k ozaveščanju in izobraževanju mlajših generacij prebivalcev, saj s petardami vznemirjamo tako živali kot ljudi (starejše, otroke), sebe pa postavljamo v neposredno nevarnost.

Za več informacij: http://www.dzzz.si/ne-petarde

Ne spreglejte