Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 8. 2021,
15.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Blearny d.o.o.

3

Natisni članek

učenci šola prevoz subvencije Nazaj v šolo advertorial

Torek, 24. 8. 2021, 15.35

2 meseca, 1 teden

Vozači upravičeni do subvencij za prevoz

Vsebino omogoča Blearny d.o.o.

3

prevoz v šolo

Do brezplačnega ali subvencioniranega prevoza v šolo so upravičeni tako učenci kot dijaki. Takšni so pogoji.

Nemalo otrok v šolo pride z organiziranim šolskih prevozom. Učencem brezplačni prevoz pripada, če stanujejo več kot štiri kilometre od osnovne šole. Ne glede na oddaljenost prebivališča od šole imajo do brezplačnega prevoza pravico učenci prvih razredov osnovne šole. Ostalim to pripada, če je njihova pot v šolo nevarna. Prav tako imajo pravico do brezplačnega prevoza v šolo otroci s posebnimi potrebami.

Tisti učenci, ki osnovno šolo obiskujejo izven šolskega okoliša, v katerem živijo, so upravičeni do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi jim pripadala, če bi obiskovali šolo v okolišu, kjer stanujejo. Prevoz s šolo organizira občina, šola pa mora za vozače zagotoviti tudi varstvo.

Starši vlogo za brezplačen prevoz učenca pošljejo njegovi osnovni šoli ali jo tam oddajo osebno. O tem, ali je otrok upravičen do polne subvencije prevoza, odloči občina.

Vir: STA | Foto: Vir: STA

Pomoč tudi pri nakupu vozovnic za dijake in študente

Prevoz je sofinanciran tudi za dijake in študente. Ti lahko subvencionirane vozovnice za javni potniški promet kupijo, če stanujejo vsaj dva kilometra od kraja, kjer se izobražujejo. Subvencija pripada učencem, vzporedno vpisanim v strokovni del šolskega izobraževalnega programa oziroma s statusom dijaka, študenta ali osebe, ki se izredno izobražuje po programu osnovne šole za odrasle in programih poklicnega, strokovnega in splošnega srednješolskega izobraževanja ter višjega strokovnega izobraževanja, do dopolnjenega 26. leta.

Subvencionirana vozovnica ne pripada tistim, ki se izobražujejo, a so v delovnem razmerju ali opravljajo samostojno registrirano dejavnost, so poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda. Za uveljavljanje te pravice prav tako ne smejo biti vpisani v evidenco brezposelnih.

Subvencionirane vozovnice obsegajo linijski avtobusni, železniški in mestni promet. Te dni je infrastrukturno ministrstvo vozovnice nekoliko spremenilo. Tako bodo upravičenci lahko od prvega septembra naprej kupili mesečno ali letno vozovnico Slovenija. Z njo bodo lahko koristili prevoze ne le med domom in šolo, temveč tudi na drugih relacijah po državi. Dijaki in študenti bodo za takšno mesečno vozovnico še vedno odšteli 25 evrov, za letno pa 200 evrov. Nekoliko nižja cena bo veljala za registrirane športnike – 20 evrov za mesečno in 160 evrov za letno vozovnico. Sicer pa letne subvencionirane vozovnice ne bodo veljale le za obdobje šolskega leta, temveč za 12 mesecev. Vsi podatki za oddajo vloge za vozovnico so zbrani na portalu IJPP, dijaki in študenti pa si lahko vozovnico uredijo tudi pri ponudnikih javnega potniškega prometa.

blearny | Foto: Vabimo vas, da v nagradni igri, ki bo potekala med 20. 8. in 15. 9. 2021 preizkusite svoje znanje iz slovenskega jezika, matematike in angleškega jezika. V šestih minutah poskušajte odgovoriti na 15 zanimivih vprašanj iz izziva, če želite, izzovite tudi svoje sošolce in prijatelje ter vsi skupaj sodelujte v nagradnem žrebanju. 

Sodelujte v nagradni igri!
Ne spreglejte