Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2014,
14.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 6. 9. 2014, 14.51

6 let, 7 mesecev

Zvezdniki proti obdelanim fotografijam: Pomanjkljivosti so OK!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nobena skrivnost ni, da so naslovnice revij in fotografije v njih pogoste obdelane z raznimi računalniškimi programi. Zvezdniki so zaradi tega videti drugačni in številni se s tem ne strinjajo.

Predolge in previtke noge, preozek pas, prevelike prsi, obraz brez gub in mozoljev in še marsikaj drugega je popravljenega. Zvezdniki kar naenkrat postanejo nedosegljive osebe v neresničnem okolju. Številni so z novo svojo podobo zadovoljni, številni pa tudi ne, zato glasno protestirajo proti lepotni uredniški politiki. Poiskali smo nekaj tistih, ki niso zadovoljni z novimi lepotnimi ideali, med njimi je tudi moški.

Prejšnji teden smo pisali, kako je bila manekenka Meaghan Kausman presenečena nad svojo retuširano fotografijo in kako je na koncu dosegla, da so se opravičili njej in fotografu, ki je posnel posnetek.

V protestu proti lepotnim manipulacijam ni sama. Hollywoodska igralka Jennifer Lawrence, nagrajena z oskarjem, ni bila zadovoljna z naslovnico kanadske revije Flare iz junija 2011

Lawrenceovi, sicer obrazu modne hiše Dior, so za na naslovnico očitno zožali pas, boke, stegna in roke, popravke je mogoče opaziti tudi na njenem obrazu. Ob pogledu na svoje fotografije je zvezdnica Iger lakot izjavila: "To sploh nisem jaz. Svet ima o tebi ustvarjeno podobo, da si videti kot retuširan, popoln model. To ne sme biti vse. Si kot si, moraš se počutiti udobno v svoji koži. Kaj pa boš? Lačen vsak dan, da osrečiš druge? To je butasto," je bila odločna Lawrenceova v pogovoru za Yahoo.

Pevka Lorde je z objavo na Twitterju svojim oboževalcem sporočila: Pomanjkljivosti so OK! Objavila je fotografijo sebe na odru, opazno retuširano, in drugo, ki je videti zelo resnična.

"Zdi se mi čudno – dve današnji fotografiji, ena je urejena tako, da je moja koža popolna, druga je resnična. Ne pozabite, pomanjkljivosti so OK." Legija mladih poslušalcev je bila tako navdušena nad pevkinim pozitivnim sporočilom, poleg tega pevka večkrat objavi tudi fotografije, na katerih se bojuje z mozolji in aknasto kožo. Tudi zvezdnikov se mozolji ne izognejo!

Mlada igralka Shailene Woodley je prav tako upanje za mlada dekleta. V intervjuju za Flavorwire je nominiranka za zlati globus povedala, da so fotografije z naslovnic daleč od resničnosti. Priznala je: "Na naslovnici revije sem videla nekoga, za kogar sem mislila, da sem jaz. Imela sem velike rdeče ustnice, ki niso spadale na moj obraz. Imela sem trikrat večje prsi. Moj trebuh je bil popolnoma raven. A resničnost je popolnoma drugačna. Nimam takšnih ustnic, moja koža ni brez napak in seveda imam nekaj trebuha. To ni bila moja prava predstavitev."

Med protestniki proti retuširanju je tudi Brad Pitt. Brad je, kot vino – s staranjem je vse boljši. Tega se tudi zaveda, zato ni želel, da za naslovnico revije W popravijo njegove gube. Želel je, da fotografije posname Chuck Close, ki je znan po tem, da na fotografirancih poudari napake in obrazne poteze. "Ne moreš biti mladenič za vedno. On je dober takšen, kot je. Z gubicami okoli oči in razbrazdanim čelom," je povedal fotograf.

Slavna pevka Lady Gaga je na lanski prireditvi Glamourjeva ženska leta kritizirala urednike revij, ki z računalniškimi programi preoblikujejo ženske na naslovnicah. "Občutek imam, da je moja koža preveč popolna, moji lasje pa so preveč mehki," je pop ikona razložila, kako se počuti, ko zagleda naslovnico revije. "Ko se zjutraj zbudim, nisem videti tako. Prav bi bilo, da bi pisali o spremembah, ki jih naredite v revijah. A kar si res želim, je, da bi te spremembe videla tudi na vaših naslovnicah."

Leta 2003 se je angleška igralka Kate Winslet močno popravljena pojavila na naslovnici revije GQ in takrat je zelo protestirala: "Z retuširanjem so pretiravali. Nisem videti kot na naslovnici in poleg tega si niti ne želim biti takšna. Pravzaprav imam fotografijo s tistega dne snemanja, ki mi jo je dal fotograf. Lahko vam povem, da so mi noge raztegnili vsaj za tretjino. Meni se zdi, da so moje noge takšne, kot so, popolnoma OK." Pozneje smo Kate videli še na kakšni drugi naslovnici modnih revij, tudi zelo spremenjeno, a njenih protestov nismo več slišali.

Tudi Beyonce, ki je lani postala obraz podjetja H & M, je bila besna, ko je izvedela, da je podjetje fotografije obdelalo tako, da so nekoliko zmanjšali njene slavne obline. Zvezdnica je vodilnim pri švedskem tekstilnem velikanu takoj naročila, da lahko v kampanji za poletno modo uporabijo izključno izvirne fotografije. "Bila je zelo jezna, ko so ji to omenili in pokazali fotografije," je dejal vir blizu pevke. "Res je prava diva in bila je besna, da so ji to sploh predlagali," je dejal neimenovani vir. Vsa čast, ampak tudi diva ima dvoličen obraz. Na Instagramu je namreč objavila svoje fotografije, na katerih se jasno vidi, da so bile obdelane s programi za spreminjanje telesa. A o tem v drugem članku!

Ne spreglejte